Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България: Прокуратурата няма да толерира действия, демонстриращи етническа нетърпимост

7 Ноември 2013 г.

Водещ: Политици на съд, неочаквани оставки и още – до кога България ще е държава на флашките и записите. Главният прокурор на България, Сотир Цацаров, в студиото на „Денят започва”.

Започвам с актуалната тема от последните дни, а именно разследванията за ...

Водещ: Политици на съд, неочаквани оставки и още – до кога България ще е държава на флашките и записите. Главният прокурор на България, Сотир Цацаров, в студиото на „Денят започва”.

Започвам с актуалната тема от последните дни, а именно разследванията за насаждане на расова омраза. Знаем за Ангел Джамбазки, има подобно разследване, за Бисер Миланов, още няколко лица. Имаше призиви за саморазправа, за самосъд, за собствени разследвания от страна на националисти. Прокуратурата какво прави по тези казуси?

Сотир Цацаров: До настоящия момента има образувани две досъдебни производства. Едното от тях е срещу Ангел Джамбазки и други неизвестни засега лица по повод проведения в неделя митинг, миналата неделя, на който са били отправени призиви за, да го нарека така – саморазправа, организиране на граждански патрули, ако използваме тази лексика, и въобще даване на ултиматум на властта да реши проблемите в определен срок. В противен случай те ще бъдат решени със самостоятелните сили и средства на членовете на съответната партия или движение. Казано по друг начин – имали са призиви или отправени са били призиви, които ние оценяваме като явно подбуждане към престъпление. Оценяваме също така и като насаждане на расова омраза. Що се отнася до второто производство, всъщност и то е в Софийска районна прокуратура, то касае един на пръв поглед доста дребен инцидент, но казвам дребен на пръв поглед. Защото преминаването покрай джамия и покрай място, където има струпани както български граждани, така и мюсюлмани, така и граждани на африкански страни и отправянето от прозорците на един доста добър джип с мегафони на призиви, че „черните” и „с тях трябва да бъде приключено”, определено също представлява престъпление. Освен това самата прокуратура мисля, че ясно показа, че няма да толерира подобни действия.

Водещ: Имате ли информация за наказани за подобен тип престъпления през годините? Като че ли няма.

Сотир Цацаров: Това са така наречените „престъпления от омраза”, ако използваме световната класификация на престъпления, както и използваният термин за такива престъпления в основата, на които стои расовия, етническия, религиозния и другия белег, който представлява източник на омраза и извършване на такива престъпления. Точна бройка не мога да ви кажа, но конкретните престъпления, за които са образувани производствата са тези две.

Водеща: Вчера беше заловен и алжирецът, който се счита за нападател на… Следите ли този случай?

Сотир Цацаров: Да, след доста бих казал… Следя го денонощно. Следя го от самото му възникване до момента, в който алжирският гражданин беше задържан.

Водещ: Той съвсем не е неизвестен за полицията и прокуратурата.

Сотир Цацаров: Не е въобще неизвестен. Аз бях в постоянен контакт и с главния секретар на МВР и с министъра на вътрешните работи от момента, в който бе локализиран и установен, до момента, в който, може би за броени часове, се размина задържането му в град Пловдив. В крайна сметка стана ясно, че той е преминал границата. Оттам насетне е локализиран от гръцките власти. Върнат е. От вчера следобед е в София и днес се очаква да му бъде повдигнато обвинение за грабеж придружен с опит за убийство.

Водещ: Предисторията каква е на този човек? Какво е правил в България?

Сотир Цацаров: Човекът е гражданин на Алжир. Човекът е влязъл в България, тук в случая не говорим за влизане по системата бежанска вълна. Той не е бежанец в класическия смисъл на думата, нито има нещо общо с гражданите на Сирия, които по една или друга причина бягат от режима на Башар Асад или от противниците на режима на Башар Асад. В конкретния случай гражданинът е влязъл на територията на страната просто като емигрант. Поискал е разбира се задействането на съответните административни процедури от Държавната агенция по бежанците. Ако трябва да бъде откровен, те са се позабавили. Т.е. той е пребивавал в страната с т.нар. бележка, т.е. със статут на лице спрямо, което има производство, но все още няма решение. След което е устроил някакъв свой бизнес, до известна степен да го нарека свързан със съжителство с лица предлагащи определени сексуални услуги, след което са последвали тези престъпления. Нещо повече, ако ми позволите само още едно изречение. Да, определено той днес ще бъде обвинен в грабеж, придружен с опит за убийство. Има обаче подозрение и за извършени други престъпления, тъй като у лицето е намерен мобилен телефон, който мобилен телефон е предмет на преден грабеж. Как е попаднал телефонът и дали той е авторът на този грабеж, това тепърва изясняваме, но нелегалното преминаване на границата, както и осъщественото в денонощния магазин спрямо момичето, което е продавало там, до тук обвиненията ще бъдат за две престъпления. В петък Софийска градска прокуратура ще поиска постоянна мярка – задържане под стража.

Водещ: Доста голяма свобода е имал той на движение. Развивал е и бизнес, както казвате.

Сотир Цацаров: Под бизнес разбирам осигуряване на средства за прехрана. Не бизнес в законния и класически смисъл на тази дума.

Водещ: Разбира се. Но коя институция е проспала тази свобода огромна на този човек. Той стигне дори и до Гърция в крайна сметка.

Сотир Цацаров: Аз не мога да кажа коя институция е проспала всичко това. Мога да кажа само, че спрямо него е могло да бъдат задействани далеч по-бързо съответните процедури, защото едно е да предоставяш убежище на бежанци, съвсем друго е да приемаш нелегални имигранти и на тези нелегални имигранти процедурите да се точат доста време. Ясно е, че част от тях, както навсякъде, са лица, които имат съответната криминална настройка и чиито цели за влизане в страната в никакъв случай не са свързани с политическо преследване и всичко друго от този сорт.

Водеща: Като говорим за проспиване от страна на институциите, един друг казус като че ли събуди българските институции – казусът „Боевски”. Вие лично имате ли притеснения, че той може да се повтори или вече е взета координацията, мерките, които да подобрят комуникацията /…/?

Сотир Цацаров: Вече е създадена съответната организация. Вчера имах разговори в висши представители на Министерството на външните работи, за да може да бъде създаден един абсолютно постоянен канал на комуникация между нас. Каналът на комуникация всъщност би следвало да дава постоянна и навременна информация за съдба на български граждани в чужбина, независимо от това дали те са обвинени в извършване на престъпление или за български граждани, които са жертви на престъпление. Защото в чужди места за лишаване от свобода има доста български граждани, които общо взето са заплашени или от най-тежкото наказание, какъвто случай има например в Малайзия - двама български граждани осъдени на смърт за трафик на 5.6 кг наркотици, какъвто случай например има в Иран – български гражданин, бивш международен шофьор, който е осъден на доживотен затвор, въпреки, че иранското правосъдие предвижда най-тежкото наказание за това – смърт, за трафик отново мисля, че на 135 кг. наркотици и т.н. Т.е. вие ми казахте, извинете само, ще ви прекъсна, има ли опасност това да се повтори – да, има. При тази комуникация може би някой ден ще се случи – недай Боже това, което се случи в Либия. И ние ще го разберем от чуждите вестници. Ние няма да го разберем от нашите дипломатически представители.

Водеща: Или на летище София.

Сотир Цацаров: Или на летище София. Всъщност даже не на летище София, а от медиите, защото никой от нас…

Водещ: Така го разбрахте и вие.

Сотир Цацаров: Да, разбира се.

Водещ: Ще се подобри ли наистина тази комуникация? Има ли светлина в тунела?

Водеща: Каква е за вас обецата на ухото, за прокуратурата в този случай?

Сотир Цацаров: За прокуратурата обецата на ухото е това, че тя трябва, пак казвам, да има постоянна информация за това, което става в чужбина. Тази информация може да бъде получена, както по наши канали, какъвто беше случая с известния кораб „Св. Николай”, задържаните в Испания български граждани, така и чрез Министерството на външните работи. Разговарял съм с министъра, разговарял съм с директора на дирекция „Консулски отношения” и мисля,ч е първите резултати още от вчера са на лице.

Водещ: За „Св. Николай” заговорихте сам. Казахте, че има сериозни доказателства за капитана за извършено престъпление, поне такива са данните на разследващите в Испания. Може ли малко детайли в тази посока?

Сотир Цацаров: Такива са данните на испанските магистрати. Корабът е бил задържан в открито море. Това е търговски кораб, който е принадлежал на съответна компания и който е палвал под името „Бургас 3”. Предавам ви данните разбира се, които съм получил от испанските власти. В един момент в открито море името на кораба е било сменено. Сменена е била и, ако мога да така да се изразя, част то боята на надстройката, в резултат, на което корабът е получил името „Св. Николай”. На няколко пъти навигационните уреди на кораба са били изключвани в резултат, на което неговото движение не е било отразявано по съответния път, на съответните локатори. Оттам насетне на борда на кораба е била осъществената, директно казано – атака на испанските специални части. И първият въпрос, който се поставяше бе дали това е законно, защото проникването на испанската полиция и качването на борда е станало в международни води. Съобразно действащата конвенция на ООН, това не може да стане без разрешението на държавата на флага,а държавата на флага е България. Първият въпрос, който трябваше да изясним е има ли такова разрешение. Оказа се, че разрешение има. България не е правила декларация по тази конвенция, т.е. не е посочила кой е компетентния орган, който би могъл в такива случаи да даде разрешение. В конкретния случай разрешението е било дадено то директора на Изпълнителна агенция „Морска администрация”. Получено е и испанските части са атакували кораба. Намерено е наркотично вещество в огромно количество бих казал, с оглед нашите представи.

Водещ: Как е качено на кораба?

Сотир Цацаров: Качено на кораба, то е било заключено в т.нар. боцманска магазия, помещението на боцмана, складът на боцмана и е бил задържан целият екипаж.

Водещ: Според разследващите как е качена и как се е озовала тази дрога?

Сотир Цацаров: Според разследващите, качването на дрогата е станало в открито море. Оттам насетне те имат няколко версии за предназначението на дрогата, говоря за испанските ни колеги, като една от версиите включително обхваща и транспортирането до България. Но така или иначе тяхното разследване спира до точката на задържането. Така в ареста се озовава целият екипаж – 21 български моряци. Седем от тях вече са освободени. В момента, в който бях в Испания и контактувахме с местната главна прокуратура, не освободен още един български гражданин, който изчакваше в помещение на българското посолство.

Водещ: Румен Денев.

Сотир Цацаров: Да, Румен Денев. Разрешение на испански съд да се прибере, то бе дадено скоро и аз мисля, че той участва даже в няколко телевизионни предавания.

Водещ: Да, участва в нашия ефир също.

Сотир Цацаров: Но трябва да сме наясно тук за едно. Първо – за разлика от случая в Бразилия, българските дипломатически представители в Испания полагат максимални усилия и правят необходимото както за помощ на тези лица, така и за осигуряване на навременна информация. И второ – да, имаме български граждани, които са задържани там, но правомощията са изцяло на испанското правосъдие. Т.е. ние не можем да влияем върху това, какви да техните обвинения.

Водещ: Да сменим курса с български казуси. Последните дни се заговори изключително активно за делото, което влиза в съда – обвинението срещу Сергей Станишев за загубването на седем документа, с информация представляваща държавна тайна. Какво прави прокуратурата оттук нататък по този казус?

Сотир Цацаров: Прокуратурата оттук нататък прави следното: тя е получила съгласието на господин Станишев, което разбира се е депозирано съобразно Конституцията пред Народното събрание за продължаване. Казвам за продължаване, защото наказателното преследване спрямо него е възбудено още по времето на мандата на предното Народно събрание. И мисля, че ако го възстановим в паметта си ще установим, че той в цялото време на мандат на предното Народното събрание е бил отново със свален имунитет. Делото е влизало, казано така съвсем грубо, три пъти в съд и три пъти е било връщано от Софийски градски съд на прокуратурата поради съществени процесуални нарушения. И друг път съм го казвал – основателно или не, връщането не се коментира, то е връщане на съд. Това,което предстои сега е разпит на три лица - едно, от които е честният гражданин, който е намерил и предал първия документ.

Водещ: Алексей Петров.

Сотир Цацаров: Мисля, че той беше. Второто е лицето, комуто честният гражданин честно е предал документа, третото е лицето, което по това време е било шеф на ДАНС, г-н Сертов, може би допълнителни разпити на г-н Станишев и внасяне на делото отново в съда.

Водеща: Т.е. предстоят много допълнителни разпити.

Сотир Цацаров: Не повече от три или четири. Това не е работа, дори и за месец.

Водещ: Какво наказание може да получи г-н Станишев?

Сотир Цацаров: Предвиденото в закона наказание за това престъпление е такова, че всъщност не се внася обвинителен акт, а предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание – глоба.

Водеща: А в тези разпити ли очаквате да станат по-ясни детайлите около това, как един документ с класифицирана информация се оказва не в кабинета на тогавашния премиер, а в един честен гражданин?

Сотир Цацаров: Една от причините, поради които съдът неизменно връща делото на прокуратурата е искането да бъде уточнен буквално казано начинът, по който документите са загубени. Един от елементите на това уточняване е начинът или мястото, където някой ги е намерил и честно ги е предал на властите, изпълнявайки, както самият той е твърдял гражданския си дълг. Интересното е, че при цялото развитие на производството, а то знаете, се точи от доста време, това не е направено. Дайте да го направим сега, то не иска кой знае колко време и усилие.

Водещ: По казуса „Цветанов” – трето дело. Вчера бившият вътрешен министър се отказа от имунитета си по ваше искане. Какво следва и по това дело? То е всъщност за присвояване на 50 хил. лв. от бюджета на МВР.

Сотир Цацаров: Присвояването всъщност, ако ми позволите да разясня, представлява разпореждане със съответните суми, които са поверени на лицето в свой или в чужд личен интерес. В случая присвояване е дума, която е придобила гражданственост като „присвояване за себе си”, но в конкретния случай става дума за разпореждане със средства от държавния бюджет в полза на едно лице, което е нямало право да получи такива суми…

Водещ: Орлин Тодоров, в случая.

Сотир Цацаров: Да, Орлин Тодоров, защото по това време е било задържано под стража. В условията на задържане под стража, Орлин Тодоров даже известно време е продължавал по документи да изпълнява длъжността „началник на териториално звено” на „БОП”. Това е същият Орлин Тодоров с прословутите „Не-та” с три удивителни.

Водещ: Има ли информация прокуратурата, за зависимости между г-н Цветанов и Орлин Тодоров, за да се случват тези събития?

Сотир Цацаров: Аз не мога да кажа дали има зависимост между единия и другия. Между обвиняемия, защото единият имат статут на обвиняем и между подсъдимия, защото Орлин Тодоров е подсъдим по дело в Окръжен съд Ловеч и то е свързано с длъжностни престъпления.

Водещ: Ще има ли повдигане на обвинения към г-н Флоров? Такива въпроси се появиха последните дни, тъй като всъщност той е изпълнил разпореждане на г-н Цветанов и е в някаква степен част от този казус.

Сотир Цацаров: Това е предмет на анализ на наблюдаващите прокурори.

Водещ: Възможно е да има?

Сотир Цацаров: Не мога да кажа. Това е предмет на анализ на наблюдаващите прокурори.
Водещ: Едно от делата касае подслушване. Това е другият актуален казус, който продължава да е актуален месеци по-късно след като гръмна поредният скандал с подслушване. Там бяха установени 875 телефонни номера, които са били подслушвани незаконно. Кои стоят зад тези телефонни номера?

Сотир Цацаров: Бяха установени 875 телефонни номера, които фигурират в оперативните бележници, с които хората работили с мобилната апаратура са общо-взето оперирали всеки ден.

Водещ: Кой стои зад тези телефони?

Сотир Цацаров: Да. Системата е била такава: те получават съответната задача за деня, записват номерата от задачата в тези оперативни бележници, всъщност те са най-обикновени тефтери, ако мога така да ги нарека, след което мобилният екип тръгва да изпълнява съответните задачи. Нямало е какъвто и да е регламент от момента на получаване на разрешението, свеждането на задачата и изпълнението на задачата. Този регламент бе създаден за първи път с една временна заповед от министър Петя Първанова от служебния кабинет и то по сигнал на прокуратурата. Сега вече е създаден действащ постоянен регламент. Някъде прочетох, че телефоните не били 875, а половината. Може би не съм се изразил правилно в предни изказвания или в предни отговори на тези въпроси. Исках да кажа, че половината от телефоните в бележниците или условно за половината, има издадени законни разрешения. Т.е. ние сме установили разрешения за тази половина.А за останалите 875, не половината от 875, не сме установили наличие на такива разрешения. Сега трябва да установим какво има в увредената памет на т.нар. „кечър”.

Водещ: Вашият телефон там ли е?

Сотир Цацаров: Не.

Водещ: Категорично не го откривате.

Сотир Цацаров: Поне от тези телефони, с които съм запознат до момента не е.

Водещ: Вие станахте обект, така като присъствие в разговор, също слушан, в Банкя. Там какво можете да кажете? Знаем, че се прекрати разследването по този казус, но в разговора ви посочват. Аз мога да цитирам думи на Кокинов: „не ми се подсмихвай, ти си го избра”, става въпрос за вас, нали така?

Сотир Цацаров: Да.

Водещ: Вие фаворит ли сте на управляващите предните или на сегашните? Къде се намирате между тях?

Сотир Цацаров: Къде се намирам ли? Намирам се в кабинета на главния прокурор. Ако смятам, че се намирам някъде другаде или в определен сегмент политически, може би ще трябва да предприемам действия, които така или иначе имат някаква политическа окраска. Разбира се на мен ми е ясно, че страната, в която живеем и в условията, в които живеем днес, в тази динамика и обществено напрежение, всяко действие на прокуратурата се тълкува политически. Дори обвиненията, с които започнахме разговора – за насаждане на расова и етническа омраза и те бяха тълкувани политически. Никой не атакува определена политическа партия, говорим по тези обвинения. Но ако се върнем на вашия въпрос, аз имах вече случай да отговоря. Ако сме поискали два имунитета на депутати от ДПС, имунитета на г-н Сергей Станишев и имунитетите на г-н Цветанов, коя партия обслужвам? И отговарям ясно на въпроса къде се намирам – намирам се в кабинета, на който има табелка главен прокурор. И смятам да си върша работата.

Водеща: Като говорим за политически сюжети, един друг изненада парламента тези дни. Става въпрос за оставката на Христо Бисеров. Има ли проверка от страна на прокуратурата за някаква дейност, някакви действия, проверява ли се семейството му? Появиха се такива информации.
Сотир Цацаров: Семейството му не се проверява. В същото време има информация, която е класифицирана и по която, след извършване на съответна проверка, могат да бъдат изнесени някакви данни в рамките на днешния ден, но тя подлежи на анализ.

Водеща: В рамките на днешния ден?

Сотир Цацаров: Да.

Водещ: Още нещо по казуса г-н Цветанов. Сега виждам една информация, ако може да коментирате. Цветан Цветанов има неплатени данъци, пише вестник „Сега”. НАП е приключила втората ревизия на доходите му и е пратила резултатите в прокуратурата. Дали имате информация повече по тази тема?

Сотир Цацаров: Имам информация, че ревизия на НАП е приключила. Имам информация, че тя е изпратена в Софийска градска прокуратура и имам информация, че вътре са посочени доходи, по отношение на, които НАП има определени претенции или пък по-скоро източници на доходи. Но точна информация не мога да ви дам, най-малкото, защото трябва да прочета това, което НАП е изпратила.

Водеща: И като говорим за оставки, още една долетя тези дни.

Сотир Цацаров: Чия?

Водеща: Тази на Бойко Найденов. Изненада ли ви?

Сотир Цацаров: Не, не ме изненада.

Водеща: Очаквахте ли я?

Сотир Цацаров: Не, не я очаквах. Казвам „не ме изненада”, в смисъла, в който явно се търси някакъв подтекст в тази оставка. Съвсем коректно г-н Найденов, в дните преди да подаде оставка разговаря с мен. Каза, че е взел това решение и е взел решението не просто да се оттегли от длъжността директор на Националната следствена служба,а да се оттегли въобще от магистратската кариера.

Водещ: Няма да става главен съдебен инспектор, както пишат някои медии.

Сотир Цацаров: Извинявайте, главен съдебен инспектор избира парламента. Ако можем да използваме ефира на Националната телевизия, крайно време е да го избере, казано съвсем направо. Независимо от факта, че се иска две трети парламентарно мнозинство, но ние отчаяно се нуждаем от главен съдебен инспектор.

Водеща: Нездравословно дълго ли остана инспекторатът без шеф, без нов избран шеф, според вас?

Сотир Цацаров: Не само нездравословно, но и необяснимо. Това е много лош сигнал, който излъчваме. Имам предвид излъчваме дори ще си позволя така да го кажа, пред Европа в рамките на всичко онова, което се прави в правосъдието по механизма за сътрудничество и проверка. Не мисля, че е толкова трудно да бъде намерен парламентарен консенсус. И освен това нека кажа още нещо. Ние няма да избираме, не ние…имам предвид условно Народното събрание, няма да избира политическа фигура, няма да избира председател на Народното събрание, трябва да избере утвърден специалист. Не може да няма в тази страна утвърдени професионалисти, някой от които да отговаря на тези изисквания и най-после инспектората да заработи нормално.

Водеща: Като говорим за институции и Народно събрание, за министерствата се появи една информация тези дни. Как ще влизат прокурори там – по сигнал, ще има на щат, постоянно присъстващи, как?

Сотир Цацаров: Не, мисля че това е твърде пресилено твърдение. Аз се запознах с интервюто на колегата. Той има предвид упражняването на т.нар. общонадзорни функции на прокуратурата. Даже, тъй като може би очаквах такъв въпрос, бих искал да обърна внимание на един цитат в края на въпроса, където той казва: „Ние не можем да заместим администрацията, но можем да съдействаме, да работим с нея ръка за ръка”. Казано по друг начин, тук става дума за изпълнение на функцията по надзор за законност. Но за ситуация, при която във всяко министерство да има прокурор, все пак в тази държава има разделение на властите и прокуратурата колкото и някой да я обвинява, че е всесилна, трябва добре да си знае мястото.

Водещ: Ще ви върна съвсем кратко към две реалити събития в прокуратурата, така ще ги нарека, защото и медиите ги определиха по този начин.

Сотир Цацаров: Аз мисля, че всичко до тук, което питахте беше общо-взето е реален формат, така че явно това вече ще е в свръхреален.

Водещ: по-скоро пресконференциите – две пресконференции се случиха по различен начин се случиха от това, което сме виждали в съдебната система – за Костинброд и за „тефтерчето” на Филип Златанов. Първо по костинбродските бюлетини. Ще остане ли само един обвиняем по този случай – Росен Желязков, когото обвинихте съвсем наскоро?

Сотир Цацаров: Към настоящия момент мисля, че разследващите са привлекли само него като обвиняем. Няма данни за друго лице спрямо, което могат да бъдат възведени обвинения, но казвам, това е решение на наблюдаващите прокурори. В същото време казусът показа изключително големи празноти не само с наказателното законодателство, но и в изборното законодателство. Така че в прокуратурата се готви един доста обемен общонадзорен доклад, който ще бъде изпратен на парламентарната комисия, която работи проекта за нов Изборен кодекс. Никой не казва, че те са длъжни да се съобразят с нас, но ние сме длъжни да посочим какво сме установили като недостатък Иначе по отношение на костинбродските бюлетини ще се върна пак на обвиненията, че едва ли не, това е елемент от някаква политическа игра. Има един отговор, той беше даден в решението на Конституционния съд. Когато се произнасяше по законосъобразността на изборите, по оспорените избори, Конституционният съд в мотивите си към решението записа ясно, че счита, че прокуратурата е изпълнила задълженията си по закон и че тя не е имала никаква друга възможност освен да предприеме тези действия. В пряк разговор с хора, които общо-взето са имали някакви укори към тези действия на прокуратурата съм задавал следния въпрос: Какво щяхте да направите на мое място, различно то това, което прокуратурата направи? И въпреки публичните критики съм получавал еднозначен отговор: Това, което направихте.

Водещ: Чисто човешки извън съдебната система, повлия ли всичко това, което се случи с тези бюлетини, на изборните резултати?

Сотир Цацаров: Не мисля, че е повлияло. Ако е повлияло на изборните резултати, е повлияло на това, че може би е създало превенция пред други нарушения и не дай Боже, престъпления. Защото вън от това – кой, защо, как, обяснете чисто непосредствено кое ви кара да напечатате толкова бюлетини, да ги разделите, да ги приготвите и да ги складирате… Доброто желание просто да упражнявате действие в печатница? Някак си няма логика. Това струва пари.

Водещ: По отношение на Филип Златанов, сред толкова инициали и имена в тефтера, успяхте ли да разберете вече – прокуратурата, кой дърпа конците от високо на тази комисия?

Водеща: И кой, кой е?

Сотир Цацаров: До момента, до който не бъде внесен обвинителен акт подробности е трудно да се кажат. Не трудно, просто е забранено от закона, но обвинителен акт срещу Филип Златанов ще бъде внесен.

Водещ: Кога? Има ли яснота?

Сотир Цацаров: Условно до края на годината, това дело трябва да влезе в съд.

Водещ: Още една актуална тема. Мисля, че във вчерашните часове се разви история свързана с бюджета за магистратите, имам предвид комисия в парламента. Появи се съмнение,ч е ще бъде блокирана финансово съдебната система. Какво става с парите в съдебната сфера?

Сотир Цацаров: Бюджетът в съдебната система е недостатъчен. Всъщност аз не познавам сфера в страната, в която бюджетът да е достатъчен при настоящата икономическа ситуация. Първият спор, който е възникнал мисля, че е относно това до колко министерския съвет може да коригира предложения бюджет от ВСС, защото така или иначе арбитърът е Народното събрание. Там Министерския съвет може да дава само становище, а бюджетът на съдебната власт е самостоятелен. А иначе безспорно е, че бюджетът е недостатъчен. Той е недостатъчен най-малкото, защото липсват средства за осигуряване на свободните щатни бройки за магистрати, за които са обявени конкурси.

Водещ: Блокира ли се съдебната система наистина или е пресилено това?

Сотир Цацаров: Пресилено е това да се каже, че се блокира съдебната система, но нейната работа е изключително затруднена и тя ще бъде поставена в положение, в което в течение на годината ще трябва да иска, иска и иска още и още допълнителни субсидии, така както това се случи с прокуратурата. В три поредни години претендираният от нас бюджет е бил одобряван на 85%. И мога да ви уверя в следното, ние не сме били максималисти. Но това не означава, че съдебната система ще спре работа. Смея да кажа, че колегите ми от ВСС направиха максимума, за да защитят интересите на съдебната власт.

Водеща: Скоро ще се навърши почти една година, откакто сте на този пост. Успяхте ли вече да започнете или да извършите онези административни съкращения, които твърдяхте, че са така необходими?

Сотир Цацаров: Ако трябва да го кажа така – те са в ход и в момента. И в момента текат промени в структурата на върховните прокуратури, както и в тяхната администрация. Едновременно с това е направено и първото предложение, което касае съдбата на органи на съдебната власт. То касае военните прокуратури – намаляване на броят им от 5 на 3.

Водеща: Искате точно така, две от тях да бъдат съкратени.

Сотир Цацаров: Плевен и Варна.

Водеща: Какво ще се случи обаче с военните прокурори и следователите след закриването?

Сотир Цацаров: Военните прокурори и следователите по Конституция и закон за несменяеми. Казано по друг начин – за съкращаване тук не може да става и дума. Те ще преминат на работа в т.нар. цивилни, граждански структури или в невоенните прокуратури. Това ще доведе до натоварването им с обем работа, който е равен на този с цивилните им колеги, но както се казва – справедливост за всички.

Водещ: Последно.Очаквам откровен отговор. Равносметката ви, както казахме почти една година след като взехте този пост. Заслужаваше ли си?

Сотир Цацаров: Мога да се измъкна от въпроса с отговора, че една година все още не е изтекла. Но хайде да ви отговоря така: не съм си представял работата точно по този начин. Т.е. не съм си представял, че ще бъда подложен, поставен или работещ ежедневно в условията на това реалити, за което вие казахте. Не зная заслужаваше ли, но след като е станало си заслужава да се работи.

Водещ: Продължавате.

Сотир Цацаров: Какво друго да направя?

Водеща: И за финал, ако позволите – дали от сантимент поне ви остава време да следите емоциите в Юридическия факултет?

Сотир Цацаров: Да, остава ми, защото най-малкото дъщеря ми е студент в този факултет и защото след като съм го завършил не ми е безразлично какво става там.

Водещ: Тя участва ли в окупациите?

Сотир Цацаров: Не.

Водещ: А вие какво мислите за това, което се случва там?

Сотир Цацаров: Мисля, че всеки има право на протест. Мисля, че да бъде отречен протестът е абсолютно погрешна теза. Но мисля, че всеки има право да протестира по начин, по който зачита правото на тези, които не протестират. Казано по друг начин – идеите на протестиращите, в никакъв случай не са идеи, за които трябва веднага да бъде казано, че трябва да бъдат тотално, незабавно и веднага отречени, защото те били деструктивни. Начинът, по който те се осъществяват, честно казано ме смущава, защото трябва да бъде зачетено и правото на хората, които не протестират или протестират по друг начин.

Водещ: Благодарим.