Зам. главния прокурор БОРИСЛАВ САРАФОВ: Разчистваме авгиеви обори в енергетиката

9 Април 2013 г.

- Кой ще понесе отговорност за цените на тока, г-н Сарафов? Наблюдатели се опасяват, че в делата срещу неизвестен извършител, които образувахте, ще го отнесе някой служител, който е изпълнявал политически заповеди.

- Бъдете сигурна, че ако някой държавен служител си е ...

- Кой ще понесе отговорност за цените на тока, г-н Сарафов? Наблюдатели се опасяват, че в делата срещу неизвестен извършител, които образувахте, ще го отнесе някой служител, който е изпълнявал политически заповеди.

- Бъдете сигурна, че ако някой държавен служител си е „продал душата на дявола" и е извършил нарушения на закона, независимо по чия поръка, ще понесе пълната отговорност за това, което е сътворил.

- Заведохте 5 дела за безстопанственост и длъжностни престъпления в енергетиката - в ресорното министерство, НЕК, ДКЕВР, Българския енергиен холдинг. Репортери се обзалагат кога ще им се види краят - след 2, след 3, след 8 години? Вие на колко ще заложите?

- Бих заложил на 8, но месеца. Вън от шегата, предполагам давате си ясна сметка за какви разследвания става въпрос и какви авгиеви обори* разчистваме в момента. Можете обаче да бъдете напълно убедена, че ще осигурим приоритетно и ускорено разследване по тези дела, които сме възложили на следствения отдел при Софийската фадска прокуратура.

- Доскоро само един прокурор - Христо Граматиков, отговарял за разследванията в енергетиката. Дадени му били 12 енергийни дела в нарушение на случайното разпределение и той ги прекратил. Корупция ли има тук?

- Не мога да твърдя, че сме установили и доказали корупционни практики, но със сигурност тази схема на работа създава чудесни условия за тях. Бързаме с проверката за подслушването.

- Всеки ден се събирали при вас на оперативка прокурорите, които разследват сигнала, подаден от Сергей Станишев за незаконно подслушвани политици и магистрати. Така ли е?

- Напълно вярно е това. Всяка сутрин в моя кабинет се провежда обща оперативка на целия екип, извършващ проверката. Това ни дава възможност да набелязваме задачите за деня, като определяме съответните отговорници за тях, и да отчитаме работата, свършена предишния ден. Освен максималната ефективност на проверката, този динамичен анализ ще ни позволи в съвсем кратък срок да изготвим и доклада до главния прокурор.

- Бившият шеф на МВР Цветанов бил разпитан заради твърденията, че е ръководил незаконното подслушване. Интересно е как колегите ви Кокинов и Роман Василев са го подложили на кръстосан разпит... Вярно ли е, че са му отишли на крака в офиса му в НДК?

- Не, разбира се. Всички разпити по проверката, включително този на Цветан Цветанов са проведени в сградата на специализираните прокуратури. Повярвайте ми - прокуратурата достатъчно уважава себе си. Ние можем да разпитаме болен човек в болницата, но не и партийни лидери в техните централи.

- Вярваме ви, но и помним предишни сервилни действия на прокуратурата... Сега иззехте крайслера на МВР, с който се подслушва. Какво очаквате да намерите в него - магнетофон със записи на политици?

- Очакванията ни са за пълно експертно изследване на тази техника.

- Някои смятат, че имитирате разследване преди да оневините заподозрените.

- Грешат. Обществото очаква от нас отговори и ние ще направим всичко необходимо, за да извършим проверката обективно, всестранно и пълно.

- Защо не повикате чужди експерти да търсят следи от подслушване? Опитът с делото, образувано след като бившият премиер бе записан да нарежда на шефа на митниците „да не закача Мишо Бирата", не показа ли, че нашите експерти нямат нужния кураж и компетентност?

- Относно личните и професионалните качества на нашите експерти категорично не съм съгласен с вас. Напротив, смятам че българските експерти в областта на компютърната техника са на световно ниво - неслучайно български специалисти от тази област намират развитие във водещи световни компании.

- Само че делото за Мишо Бирата беше прекратено. Еспертите не помогнаха да се установи „извършителят", изнесъл скандалните записи от МВР или ДАНС.

- Това дело аз лично го проверих и не намерих никакви нарушения при воденето му и решаването му по същество, нито пък по изготвянето на експертни заключения по него.

- Заявихте, че в проверката за подслушването, за което алармира Станишев, не залагате на експерти от ДАНС. То означава вероятно, че не им се доверявате. Но нищо не казвате за ГДБОП, а обществените подозрения за злоупотреби със СРС падат май върху шефа на тази служба.

- Експертите, които ползваме, са външни за силовите структури. Това са хора от научните и професионалните среди. Приказките, че Цветанов командва прокуратурата са преувеличени.

- Обвинихте Октай Енимехмедов в опит за убийство, макар да се твърдеше по-рано, че пистолетът, с който той нападна Доган, е безопасен. Промяната свързана ли е с факта, че той се кандидатира за депутат?

- Не. Не е.

- А има ли връзка с това, че разследването не се води вече от ведомството на Цветанов?

- Промяната на обвинението е аргументирана само и единствено с доказателствата по делото и по-конкретно със заключението на изготвената комплексна съдебномедицинска и балистична експертиза. Това заключение гласи, че с това оръжие може да се умъртви човек, като условията за това са свързани с дистанцията на изстрела и локализацията на увреждането. Изстрел с този пистолет в областта на слепоочието, устата, ухото, шията, при разстояние по-малко от един сантиметър, ще доведе до смъртен изход.

- Приказките, че г-н Цветанов командва прокуратурата, му правят реклама, но са преувеличени вероятно. Вие какво ще кажете?

- Напълно права сте! Тези приказки са не само преувеличени, но и дълбоко неверни. Прокуратурата е достатъчно авторитетна институция, за да съзнавате, че подобни внушения са напълно безпочвени.

- България е единствената страна, където казват „Ще те дам на прокурор!", а не „Ще се видим в съда"? Защо така ?

- Изкушавам се да смятам, че това е заради авторитета на прокуратурата, но не ми се иска той да е за сметка на авторитета на съда.

- Изглежда, че прокуратурата печели уважение, откакто я оглави г-н Цацаров. Внимавате ли да не загубите това, което сте спечелили?

- Благодаря ви за високата оценка. Няма да пожалим своите усилия, за да възстановим у гражданите чувството за справедливост и ефективно правосъдие.

- Но губите подкрепа с проверката срещу журналиста от „Медиапул" Борис Митов, когото привикахте заради неласкава за прокуратурата публикация. Поводът е изнесен в нея документ, за който твърдите, че е секретен, макар че съдът го е разсекретил. Не преследваме журналист, а „къртица"

- Нека да уточня нещо много важно. В хода на тази проверка ние уточняваме кой е изнесъл секретните документи, а не кой ги е публикувал. В този смисъл проверката не е насочена срещу журналиста Борис Митов, а срещу съответните длъжностни лица, които са имали служебен достъп до тези документи, но не са ги съхранили и са ги предоставили на широката общественост. В документите има класифицирана информация, която може да бъде разсекретена само от органа, който я е засекретил. Изнасянето на класифицирана информация е престъпление, което би могло да има много тежки последици - например ако бъдат изнесени данни за самоличността на защитен свидетел, неговата сигурност ще бъде силно застрашена. Именно заради това очакваме съдействие от вашия колега, за да разкрием „къртицата" и предотвратим възможността за подобни случаи.

 

*Авгиевите обори в древногръциата митология са огромните овчарници на цар Авгий, ноито не били почиствани цели 30 години.