Не сме изхвърляли съда, а му помогнахме да се премести, Митьо Марков, зам. Главен прокурор и член на Висшия съдебен съвет

25 Март 2005 г.

Не сме изхвърляли съда, а му помогнахме да се премести

Митьо Марков, зам. Главен прокурор и член на Висшия съдебен съвет

 

В понеделник с постановление на прокуратурата и В присъствието на полицаи от стаите им бяха изведени служителките от деловодството ...

Не сме изхвърляли съда, а му помогнахме да се премести

Митьо Марков, зам. Главен прокурор и член на Висшия съдебен съвет

 

В понеделник с постановление на прокуратурата и В присъствието на полицаи от стаите им бяха изведени служителките от деловодството на Гражданската колегия на Софийския окръжен съд, а архивът, наброяващ около 15 хиляди съдебни дела, беше изнесен и натрупан в една от съдебните зали без опис. Случаят беше определен като поредна фаза от конфликта между главния прокурор Никола Филчев и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) ИВан Григоров заради ремонта на Съдебната палата. Митьо Марков е един от малкото прокурори, които се осмеляват да разговарят с Журналисти при включен касетофон. Разговорът с него се проведе минути след заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда.

Защо се наложи с прокурорско постановление и с полиция да се изнася деловодството на Гражданската колегия на Окръжния съд?

- Нека да уточним, че полицията е присъствала, но не е изнасяла документация. А причината да се стигне дотук е, че въпреки решението на Висшия съдебен съвет отпреди една година помещенията на четвъртия етаж да се освободят за нуждите на Върховната касационна прокуратура това не беше направено от съда. Създаде се една завързана ситуация – на третия етаж, където имаме над 25 прокурори и служители, започва ремонт. Ако те останат там, срещу нас ще бъдат отправени обвинения, че спъваме ремонта. Те могат да се преместят единствено на четвъртия етаж, където към онзи момент помещенията се заемаха от Окръжния съд.

Но в последното решение на ВСС от 16 март на съда е даден нов седемдневен срок, който не беше изтекъл в понеделник.

- Този седемдневен срок започва да тече от деня на решението, значи миналата сряда, нали. Следва ли съдът да започне да опразва помещенията? Следва. Защо смятате, че едно решение трябва да се изпълни в последния ден на срока? Ние по начало с г-н Иванчев (председателя на Софийския окръжен съд - бел. ред.) имахме договорени други срокове за освобождаване на помещенията. В продължение на половин месец той на практика отказваше да изпълни договореното. Решението на ВСС е от април 2004 г. Съгласно допълнителните решения на ръководещите ремонта в Съдебната палата (Върховният касационен съд - бел. ред.) помещенията на г-н Иванчев трябваше да бъдат ремонтирани и предадени през декември 2004 г. Това не стана. Съгласете се, че срок от една година надхвърля допустимите граници, а никой нищо не прави.

А къде трябваше да се изнесе деловодството на съда?

- Този въпрос не може да го решим ние, прокуратурата не е стопанин на палатата. Единственият човек, който може да го реши, е г-н Иван Григоров. Той разпределя помещенията, определени за съдиите. Обстоятелството, чепрокуратурата е проявила търпение една година, сега трябва според вас да се превърне в наша вреда ли?

Не, но прокуратурата можеше да изчака още два дни, след като е чакала цяла година, вместо да изхвърляте деловодството с полиция...

- Нека бъдем коректни - те не са били изхвърлени от помещенията. Ние им оказахме съдействие да се преместят. Ако не беше организацията, която се създаде и с наше участие, нямаше да стане нито толкова бързо, нито така акуратно.

Как акуратно, като не беше направен опис на делата, които се изнасяха от деловодството - кой ще носи отговорност, ако изчезнат?

- Никакви дела не са изчезнали, не бива да създавате паника сред гражданите.

В прокурорското постановление се посочваше, че при нужда документацията можела да се остави в IV РПУ. Как ви звучи - съдебни дела, натрупани в полицейско управление?

- Това не може да е разпоредено. Ако фигурира така, както ми го казвате, то енеправилно. Невъзможно и недопустимо е архивът на съда да се вземе и да се носи някъде. (В постановлението на прокурора от Софийската районна прокуратура М. Ютеров е казано: „Да се приложи примерен списък на наличното имущество и документация, находяща се в стаята, като при необходимост същото да се остави на отговорно пазене в IVРПУ-СДВР" - бел.ред.)

В постановлението се казваше „срок за изпълнение - незабавно", а вие сам казахте, че не можете да посочите място, където да се изнесе архивът?

- Прокуратурата в случая отстранява едно самоуправство и това винаги се прави незабавно.

Много юристи оспорват, че става дума за самоуправство - служителите на съда са в тези помещения от десетилетия.

- Не са от десетилетия, защото остъклената част на деловодството беше изградена преди две години.

Докъде стигна финансовата проверка на ВСС за ремонта?

- Прави се одит, който не е приключил.

Как ще се прави реформа и как ще функционира нормално съдебната система, щом с полиция се решават спорове за помещения?

- Полицията не е влязла в съда, нито е изпълнявала репресивни функции въз основа на постановлението, нека не преувеличаваме.

Всички определиха случая като щрих от войната между главния прокурор и председателя на ВКС. А вие?

- Не мисля, че между тях има война или лична вражда. Друг е въпросът, че може да има различни мнения. Знаете, че прокуратурата образува следствено дело заради данни, че са изразходвани много повече средства от първоначално планираните.

Кога ще приключи следствието?

- Немога да ви отговоря, но се надяваме да стане бързо.

Смятате ли, че ще се стигне до повдигане на обвинение срещу председателя на ВКС?

- На този етап не може да се каже, обвинение се повдига, като се съберат достатъчно данни за виновно поведение.

Ане е ли редно да може да се каже срок, в който ще съобщите заключенията на разследването, иначе прокуратурата ще бъде подозирана, че използва властта си за дискредитиране на опоненти?

- Работи екип от следователи. Сигурен съм, че щом има резултати, те ще бъдат оповестени, ако следствието позволява, разбира се.

Трябва ли председателят на ВКС да знае цените на фаянса и латекса?

- Не, затова във ВСС създадохме дирекция за инвестиции и ремонт на съдебните сгради, защото на председателя на ВКС не му е работата да прави ремонти.

Ако конфликтът продължи да се изостря и ако евентуално председателят на ВКС откаже да продължи да ремонтира палатата, кой ще довърши ремонта?

- Нищо страшно няма да се случи. Дирекцията за инвестиции и ремонт на съдебните сгради към ВСС може да организира извършването на ремонта - не само в София, но навсякъде в страната при спазване на Закона за обществените поръчки.

Но Конституционният съд (КС) възложи на председателя на ВКС да стопанисва Съдебната палата.

- КС не е направил такова възлагане. Той отмени член 36 от Закона за съдебната власт, според който Министерството на правосъдието осигуряваше материалните условия за работа на съдебните органи. Естествено е тезиправомощия да останат във ВСС.

Защо бяха орязани правомощията на комисията на ВСС за борба с корупцията и сега тя не може да проверява сигнали за съмнително изземване на дела от прокурори например?

- Нее така. Беше приложен принципът, че не може комисията на ВСС да има по-големи правомощия от самия ВСС. Недопустимо е комисията да извършва проверки, да вика магистратите, да снема обяснения.

Когато магистрат бави делото ми и намеква за рушвет, аз нямам свидетели и затова не мога да сезирам прокуратурата, но можех да сигнализирам антикорупционната комисия на ВСС. Защо отнемате възможността на комисията да се занимае със сигнала ми?

- Възможностите не са отнети. Вашият сигнал отива в комисията на ВСС за борба с корупцията, тя изпраща сигнала в прокуратурата и тя извършва проверката.

Чудесно, а ако се жалвам от прокурор, например висш?

- Вие сте предубедена, вие се съмнявате в обективността и добросъвестността на прокуратурата. Но от това не следва, че проверката на сигнала трябва да се извърши от комисията на ВСС. Не може, разберете, комисията на ВСС не е оперативен орган.

 

Интервюто взе Петя Владимирова