Най-корумпираното звено в съдебната система е съдът, интервю със зам. главния прокурор Христо Манчев

25 Март 2005 г.

Най-корумпиранотозвеновсъдебнатасистемаесъдът

 

интервю  за телевизия БиТиВи, "Тазисутрин", със зам. главния прокурор ХристоМанчев, водещНиколайБареков

 

Водещ: Добро утро на всички зрители на телевизия Би Ти Ви и предаването "Тази сутрин". Започваме, както винаги, с основната тема днес и прегледа на печата. Журналистите знаят ...

Най-корумпиранотозвеновсъдебнатасистемаесъдът

 

интервю  за телевизия БиТиВи, "Тазисутрин", със зам. главния прокурор ХристоМанчев, водещНиколайБареков

 

Водещ: Добро утро на всички зрители на телевизия Би Ти Ви и предаването "Тази сутрин". Започваме, както винаги, с основната тема днес и прегледа на печата. Журналистите знаят колко трудно и колко рядко се взимат интервюта от представители на Главна прокуратура в България - това е естеството на тяхната професия. От две години съм в ефира на Би Ти Ви и сега ще направя второто си интервю с господин Христо Манчев, който е заместник- главен прокурор. Добро утро, господин Манчев.

ХристоМанчев: Добро утро, господин Бареков.

Водещ: Между другото, чудесен повод, че днес ще гостувате в нашето студио, ни дават и българските вестници, които са извели на първите си страници темата за съдебната реформа и темата за вчерашните изказвания по едно и също време, направени в Съдебната палата, от главния прокурор и от председателя на Върховния касационен съд - господин Никола Филчев и господин Иван Григоров. Ето, вестник "Пари" на първа страница изважда думите на Филчев, заедно със снимките на Антон Станков, правосъдния министър, и Иван Григоров. "Магистратите взимат пари" - това е казал Филчев вчера, а съдия номер едно отвръща на удара - според вестник "Пари", Филчев е поставил диагноза на съдебната реформа и е обяснил как се подкупват магистрати. Вестник "Дневник" противопоставя на втората си страница думите на Иван Григоров, който казва, че панически страх тресе прокурорите, а господин Никола Филчев пита кой е Иван Григоров. И още нещо, казва той, той казва, че би приел да стане и журналист, но нямал никакви оферти. Искате ли сега да ви дам една оферта за господин Филчев?

Хр. Манчев: Разбира се, с удоволствие ще я приема.

Водещ: Каня го да ми стане втори водещ в предаването. Мисля, че ще бъде интересно и той да участва във въпросите, които задаваме на политиците.

Хр. Манчев: Благодаря. Ще му предам.

Водещ: Ще му предадете. Плюс това напоследък някои политици избягват да идват в нашето студио - обещават, че ще дойдат, след това не идват - мисля, че ако господин Филчев е тук, по-лесно ще стане тяхното идване.

"Григоров:"Аз съм извършителят", вестник "24 часа" - нямало война с Филчев, а с хора около него... Какво казва Иван Григоров вчера - той е обиден на прокуратурата, че не разследва него за ремонта на Съдебната палата, а неизвестен извършител. "Не е страшно да се каже, че извършителят съм аз. Отговарям за възстановяването на сградата, подписал съм договора", казва вчера Иван Григоров. И още какво казва той - "Има проблем между мен и 5-6 човека от обкръжението на главния прокурор, които изпитват панически страх от настоящето си, бъдещето си и най-вече - от миналото си". Като журналистическо тълкувание предполагам, че той визира и господин Христо Манчев, който също е един от... така, най-близкото служебно обкръжение на господин Филчев, главния прокурор. "Неизвестният извършител съм аз", казва пред "Труд" Иван Григоров. А "Труд" цитира главния прокурор, който казва, че плащат на магистрати да обслужват интереси. Той дефинира, Филчев, два проблема на съдебната реформа, в частност на съдебната система - бавност и корупция. Да започваме, господин Манчев, да не губим време. Ето "Монитор" как цитира думите на съдия номер едно, както пише вестникът: "Хората на Филчев са страхливци". Първо да ви попитам - вие страхливци ли сте?

Хр. Манчев: Категорично смея да твърдя, че от колегите, с които заедно работим във Върховна касационен прокуратура, няма страхливци. Страхливците по принцип нямат място в прокуратурата. Всички знаят какво е естеството на работата на прокурора - то е да обвинява лицата, които са извършили престъпление, независимо от тяхната мощ, богатство или други длъжностни качества.

Водещ: Какъв е тогава проблемът между вас и между господин Иван Григоров?

Хр. Манчев: Проблем между нас и господин Григоров няма. Има проблем за защита на интересите на прокуратурата, и то по повод на неговите авторитарни действия във връзка с управлението, стопанисването и ремонта на Съдебната палата. Аз като един от ръководителите на прокуратурата съм длъжен да се грижа за колегите си и за служителите в прокуратурата. И само да поясня - от 600 работни помещения в Съдебната палата в София около 190 са определени за прокуратурата, от останалите 400, които са за съдилищата, 380 работни кабинети са отремонтирани, а за прокуратурата досега, пета година, са отремонтирани само 2 6 кабинета. Всеки може да си направи...

Водещ: Ето, господин Григоров обяснява сега, че започва ремонта и на прокуратурата на четвъртия етаж, но той самият споделя тук...

Хр. Манчев: Това не е вярно.

Водещ: Не е вярно, така ли?

Хр. Манчев: Започва на третия етаж, да, след което изключиха захранването и кабелите на колегите прокурори, които бяха настанени на третия етаж, изкъртиха патрона на тоалетните, за да не могат да се ползват, започна ремонт на третия етаж откъм "Позитано", а там има около 27 прокурори и служители, като там включително е и Международният отдел за правна помощ на прокуратурата, който се занимава с екстрадиция и трансфери...

Водещ: Е, как работят прокурорите при това положение?

Хр. Манчев: Ами, питайте ни и нас. Това наложи да предприемем...

Водещ: Вие работите по 12 часа там, как така, най-малко без тоалетни...

Хр. Манчев: ...наложи по най-бърз начин да предприемем мерки, за да може колегите от третия етаж да ги прехвърлим на четвъртия етаж, който изцяло е определен с решение на Съвета за прокуратурата.

Водещ: Има ли война между вас, прокурорите, и съда, и господин Григоров?

Хр. Манчев: Не, не, категорично - не. За война не можем да говорим. Ние имаме принципни положения по отношение на това, което се полага за служителите и прокурорите и което е определено с решение на Висшия съдебен съвет.

Водещ: Ами защо тогава, както вестник "Труд" е разкрил тук, използвате брадви във вашите взаимоотношения. Ето какво пише вестник "Труд": "Прокуратурата поправя срязани кабели". Както писа "Труд" - при преместването някой отсякъл с брадва кабелите на компютърната система. Какъв аргумент, освен чисто войнствен, е брадвата?

Хр. Манчев: Ами, за да не може да се включат нашите системи, на прокуратурата, които ще се нанесат в тези помещения, съответният служител от окръжния съд. Софийския окръжен съд, с някаква брадва е отрязал кабелите. И сега ние всъщност възстановяваме, отделяме средства, създали сме екипи, защото на това място ще отиде отдел "Международна правна помощ", който непрекъснато трябва да е свързан с Интернет с целия свят.

Водещ: Хем се използва брадва, хем казвате, че няма война.

Хр. Манчев: Ами, ние не сме използвали брадва.

Водещ: Срещу вас..? "Неизвестният извършител съм аз" - помага ли ви това при разследването на ремонта на Съдебната палата - това, че господин Иван Григоров си е признал, че той е извършител на ремонта?

Хр. Манчев: При съответния разпит от разследващите органи в следствието няма пречка да заяви и да си признае за какво става въпрос. Но едно от основните човешки права и свободи, които са гарантирани в българската конституция, е да не се обвиняват невинни, докато не се съберат доказателства за извършените от тях престъпления. Тук се касае за една мощна фирма със съответните ръководители, с едни договори и анекси към тях, които за съжаление вече пет години не се предоставят нито на Висшия съдебен съвет, не говоря за прокуратурата. И се учудвам просто на един такъв авторитарен начин и стил на управление и стопанисване на ремонта, който се упражнява от председателя на Върховния касационен съд.

Водещ: Кой е авторитаристът, председателят на съда, на Върховния касационен съд?

Хр. Манчев: Категорично.

Водещ: Авторитарен?

Хр. Манчев: Никой не знае сега в момента на кое място кой ще бъде настанен, и това продължава от пет години - говорим за 600 помещения.

Водещ: Това, че Иван Григоров си признава, че той е неизвестният извършител, означава ли, че сега той ще може да бъде разпитан? Ще го разпитате ли Иван Григоров?

Хр. Манчев: Категорично ще бъде разпитан. Всеки български гражданин, включително и аз, и вие, при необходимост за изясняване на истината, може да бъде разпитан от съответните разследващи органи...

Водещ: Като какъв ще го привлечете за разпит - като заподозрян или като свидетел?

Хр. Манчев: Категорично при условие, че няма достатъчно данни, първоначално се разпитва като свидетел, а ако има достатъчно данни - по съответния законен ред и в съответното качество.

Водещ: Ще поиска ли прокуратурата от Висшия съдебен съвет да снеме имунитета на господин Иван Григоров, ако решите да го привлечете като обвиняем?

Хр. Манчев: В зависимост от обстоятелствата, които ще се изяснят. Аз ви гарантирам, че прокуратурата, както винаги, ще си изпълни законовите правомощия. И тъй като това е една от компетенциите на Висшия съдебен съвет, разбира се, ще сторим необходимото.

Водещ: Значи, можем да очакваме вие да поискате от Висшия съдебен съвет снемане на имунитета на висшия касационен съдия в България?

Хр. Манчев: При събиране на достатъчно данни за извършено престъпление - да.

Водещ: Да се спрем сега на думи, казани от Никола Филчев вчера. Той дефинира два проблема на среща с "Новото време" пред съдебната система - бавност и корупция. Това са двете особености на системата, които трябва да бъдат реформирани. Попадна ми ето този анализ във вестник "Новинар", който излиза днес -"Софиянски на избори като обвиняем и подсъдим". И ето, искам да ви прочета това изречение от Фани Чуджунова - "Делата срещу Софиянски се отлагат непрекъснато ту заради отсъствие на съобвиняем, ту заради заболяване на защитник. Ако някой у нас все още има желание да помени нещо в съдебната система, може да вземе за отправна точка именно делата срещу кмета". Това е някакво удивително съвпадение на фактите, което аз ще използвам, и ще ви запитам така - ще приключат ли, според вас, трите дела в съдебна фаза срещу столичния кмет Стефан Софиянски - още повече, че той сам поиска преди известно време делата да приключат до началото на изборите?

Хр. Манчев: Голямото ми желание е да приключат, поне едно от делата, до 25 май, когато се очаква да се кандидатира като кандидат за народен представител господин Софиянски. Но за съжаление не съм оптимист. Това са едни от показателните случаи в България. От миналото лято до есента последователно бяха внесени три обвинителни акта срещу столичния кмет, и повтарям - не в качеството му на политик, а в качеството му на длъжностно лице, което според прокуратурата сериозно е ощетило интересите на столичани. И както виждате, всяко едно от тези три дела от миналата година до настоящия момент по едни или други причини се отлага. И аз не съм оптимист, че до 25 май ще имаме поне една присъда, каквато и да е тя, на първа инстанция.

Водещ: Умишлено ли се бавят тези дела според вас?

Хр. Манчев: За мен, категорично умишлено, като се използват слабостите на закона и затова едно от и нашите изисквания за съдебната реформа е категорично да се ограничи възможността за безпричинното отлагане на наказателните дела.

Водещ: Това ли има предвид господин Филчев, като казва, че трябва да се пребори съдебната система с фактора бавност?

Хр. Манчев: Категорично, но не само това. Необходими са и допълнителни някои изисквания, които трябва да се спазят. На първо място, трябва да се въведат срокове за всички органи на съдебната власт

- следователи, прокурори и съдии - и при неспазването на тези срокове да се търси строга и бърза дисциплинарна отговорност на магистратите, които не са решили в срок делото. Имаме случаи за присъди в Районния съд на София, където по година и осем месеца не са написани мотивите към присъдата.

Водещ: Да се върнем на конкретния случай. Ето, примерно, ще има ли нови дела срещу столичния кмет до изборите, които прокуратурата ще внесе като обвинителни актове?

Хр. Манчев: В момента се води едно разследване, което е пред приключване, доколкото ми докладваха от наблюдаващата прокуратура, и при условие, че наистина са събрани всички доказателства, е възможно и то да бъде внесено в съда с обвинителен акт, но това ще го решат наблюдаващият прокурор и съответните...

Водещ: Това е така нареченото четвърто дело, което е в досъдебна фаза. А ще има  ли и нови, които са извън тези четири?

Хр. Манчев: Засега има няколко проверки, които... се събират данни, и ако се установят, че са налице достатъчно данни, категорично ще се образуват и други дела.

Водещ: Тоест, прокуратурата работи и по други сигнали, свързани с дейността на столичния кмет?

Хр. Манчев: Разбира се, толкова му е всеобхватна дейността - дупките в София са толкова големи и кучетата са толкова много, а пък текущите задачи, които са по-скоро негово политическо амплоа... все пак още е кмет, трябва да се грижи и за столичани.

Водещ: Което означава, че тези дела могат да бъдат внесени до изборите?

Хр. Манчев: Те могат да бъдат внесени, за приключване като разследване трудно, понеже все още са на фаза проверка. Отделно в момента, в който той се кандидатира, както знаете, на времето отхвърлиха през 2001 г. искането на главния прокурор за тъй наречения имунитет депутатски от момента на кандидатирането, така че той ще придобие имунитет и всички наказателни производства за съжаление ще се спрат.

Водещ: Вас притеснява ли ви това - че той може да стане депутат и по принцип да се прекратят наказателните производства?

Хр. Манчев: Не, няма да се прекратят, ще се спрат и ще трябва да се иска по съответния ред снемане на имунитета. Притеснява ме това, че за една година ние не можем да решим едно дело на една инстанция, и то не прокуратурата, а съответният съд.

Водещ: Вие ще поискате ли снемане на имунитета, ако това се случи и обвиняемият стане народен представител?

Хр. Манчев: Това ще го решим след обсъждане, но аз си мисля, че "да".

Водещ: Изпълнява ли прокуратурата политически поръчки? Ето, аз се сещам сега, че когато вие извикахте господин Иван Костов за справка в прокуратурата, той каза тогава, че това е политическа атака срещу него, заради това, че неговата партия "Демократи за силна България" иска мястото на прокуратурата да бъде преместено в изпълнителната власт.

Хр. Манчев: Категорично политически поръчки не изпълняваме, защото през нас и до главния прокурор непрекъснато се подават сигнали от различни политически партии. След съответните проверки в момента, в който преценим, че има достатъчно данни, ние винаги сме разпореждали образуването на предварително производство и съответно внасяне на обвинителни актове. А по отношение на изказването на господин Костов, аз даже ще ви предоставя - през месец юни 1999 г...

Водещ: Дайте да видим, господин Костов какво...

Хр. Манчев: ...например, цитирам негово изказване, това е през месец юни 1999 г.: "Независимо от противопоставянето, реформата в съдебната система бе проведена. С измененията в закона прокуратурата се приведе в съответствие с конституцията и съвременните изисквания за правосъдие. Разделиха се функциите по обвинението и разследването. Според европейската Конвенция за защита правата на човека и основните свободи, правомощията на прокуратурата да прекратява и спира наказателните производства са поставени под контрола на съда."

Водещ: А вие какво...

Хр. Манчев: Това е изказване на господин Костов пред Народното събрание месец юни 1999 г.

Водещ: Какво очаквате? Господин Никола Филчев беше заместник-министър в неговото правителство - той не е бил заместник-министър в правителството на БСП, ако не ме лъже паметта.

Хр. Манчев: Не виждам някаква връзка с тази позиция. Просто един път се казва, че реформата в съдебната система и проведена и вече всичко е готово, въпреки че това е в нарушение на европейските изисквания. Идеите на европейските специалисти и експерти е да има неразривна връзка между органите, които събират доказателства в досъдебното производство - полицаи, дознатели, следователи - и прокуратурата. А това с измененията, които се приеха 1999 г. напротив, те се разделиха.

Водещ: Вижте както казва Любомир Павлов, който е председател на Надзорния съвет на Общинска банка. Той даде първото си интервю за нас, след като прокуратурата поиска той да бъде разследван -мисля, че това интервю беше дадено от "Пирогов". Той каза, че всъщност от неговото задържане - интерес, който беше с решаващо участие на прокуратурата - интерес имат тези, които искат да разбият дясното пространство и обединението там. Интерес, каза той, има ДСБ и БСП.

Хр. Манчев: Вижте сега, политически ходове на различни хора. Един път единият политик казва - другите имат политически интереси, използват прокуратурата. Казаното от господин Павлов е илюстрация точно на това. Имаме случаи, където и представители на други политически партии и сили казват същото или обратното -че прокуратурата изпълнява политически поръчки.

Водещ: На какво се дължат... тези изказвания на тези хора?

Хр. Манчев: Просто, на две неща, според мен. На първо място, да се използва или да се опита да се използва прокуратурата да се намеси в политическите борби. Това категорично не е ставало и няма да става при сегашното ръководство на прокуратурата. И на второ място, по този начин да използват прокуратурата за атака срещу политическия си противник.

Водещ: Като оръжие?

Хр. Манчев: Като оръжие. И ако, за съжаление, се допусне грешка или се предприемат някакви действия, които да не са по закон, тогава това би могло да се случи.

Водещ: Има ли сигнали срещу министри от сегашното правителство, по които прокуратурата работи?

Хр. Манчев: Ако не ме лъже паметта, имаше два сигнала. Единият приключи с данни, че няма извършено престъпление от сегашен министър, а от един генерален директор на една от агенциите, за което се образува разследване. А вторият сигнал беше по отношение на действия, които впоследствие са утвърдени с решение на Министерския съвет, и също производството по него, проверките имам предвид, беше приключено.

Водещ: Нали прокуратурата може да се сезира и по публикации в медиите?

Хр. Манчев: Да.

Водещ: Ще обърнете ли внимание на тази публикация днес на вестник "Труд", който на цяла страница е разположил фактологията по проектодоговора, който трябва да бъде подписан за отдаването на концесия на магистрала "Тракия", която синята група в парламента нарича "далаверата на прехода" - ето, това е вестник "Труд". Кой .../не се разрира - бел. ред./...  министъра, пише той -питат Церовски за корупция в Тракия. Прокуратурата следи ли тази концесия?

Хр. Манчев: Господин Бареков, в българското общество мисля, че умишлено се представят данни и факти, които надценяват възможностите на българската прокуратура. Българската прокуратура спазва закона. Там, където волята на законодателя, на Народното събрание или на Министерския съвет е да вземе решение по целесъобразност, прокуратурата няма основание за намеса.

Водещ: Тоест, тук вие няма да се намесвате и няма да разследвате случая с отдаването на концесия?

Хр. Манчев: При условие, че има една процедура, която е задвижена в българския парламент, в Министерския съвет...

Водещ: Прокуратурата няма работа.

Хр. Манчев: . . .просто не е наша работа.

Водещ: Съгласен ли сте с оценката на български политици, аз се сещам тук, че се изказа председателят на външната комисия в българския парламент, че по случая в Кербала, атентата срещу българската военна база там, по която прокуратурата работи предполагам още, няма виновни. Това беше тяхното становище и тяхната политическа оценка.

Хр. Манчев: Да, оказа се, че в резултат на този развит, бих казал, в международен план интерес и участие на български военнослужещи в международни мисии, не са все още уредени нормативно изискванията, които трябва да се спазват извън време на война, каквито има уредени за България или в чужбина, в другите държави. И аз така апелирам към Министерството на отбраната да предприеме съответните действия, за да приведе в съответствие и съответните нормативни актове и регламенти, които да осигуряват спазването им при това участие в международни мисии.

Водещ: Като казва това господин Филчев за корупцията в съдебната система, къде има най-много корупция от трите звена -прокуратура, съд и следствие?

Хр. Манчев: Не мога да бъда категоричен, но ще ви кажа...

Водещ: Но все пак...

Хр. Манчев: ...че по принцип най-силен корупционен натиск има в това звено на съдебната система, което има най-много власт.

Водещ: И кое е то?

Хр. Манчев: Към момента това е съдът.

Водещ: Поддава ли се съдът на този корупционен натиск?

Хр. Манчев: За съжаление, имам данни, за които даже ние сме сигнализирали и сме подали във Висшия съдебен съвет, имаме такива проверки срещу други магистрати, които също след приключването им ще внесем във Висшия съдебен съвет, ще запознаем съответните ръководители и органи по чл. 3 0 от Закона за съдебната власт, министърът на правосъдието, инспекторатът на министерството трябва силно да се задвижи и да започне и той по-активно да работи, да му се дадат и повече възможности за това и...

Водещ: От думите ви разбирам, че най-корумпираното звено е съдът?

Хр. Манчев:Да. Има, за съжаление, такива случаи и в следствието, тъй като там контактът с обвиняемия е директен.

Водещ:А най-малко корумпирани кои са?

Хр. Манчев: Мисля, че напоследък останаха прокурорите, като не защитавам тясноведомствен интерес.

Водещ: Христо Манчев, заместник-главен прокурор на Република България, без да защитава тясно ведомствен интерес. Той ни каза в студиото, че най-малко корумпираното звено в съдебната система са прокурорите, а най-корумпирани са съдиите.