Костов е заблуден за делото с Чорни, Интервю за в. “Труд” с ВАЛЕРИ ПЪРВАНОВ, прокурор във Върховна касационна прокуратура

23 Януари 2005 г.

Костов е заблуден за делото с Чорни

Интервю за в. “Труд” с ВАЛЕРИ ПЪРВАНОВ, прокурор във Върховна касационна прокуратура

- Г-нПърванов, бившият премиерИванКостовсе притеснява, чепрокуратуратаукриваотследствиетоматериалиотразпитна МайкълЧорнивИзраел. Какщегоубедитевобратното?... Материалите - твърдиг-нКостов - гооневинявалиподелотоза „морните" паринафондация„Демокрация".

- Преди всичко ще кажа, че г-н Костов на ...

Костов е заблуден за делото с Чорни

Интервю за в. “Труд” с ВАЛЕРИ ПЪРВАНОВ, прокурор във Върховна касационна прокуратура

- Г-нПърванов, бившият премиерИванКостовсе притеснява, чепрокуратуратаукриваотследствиетоматериалиотразпитна МайкълЧорнивИзраел. Какщегоубедитевобратното?... Материалите - твърдиг-нКостов - гооневинявалиподелотоза „морните" паринафондация„Демокрация".

- Преди всичко ще кажа, че г-н Костов на този етап още не е конституиран като страна във въпросното дело. Нито като обвиняем, нито като пострадал. Делото № 190/2004 г. е образувано срещу неизвестен извършител. Затова, че през 2001 г. с цел да набави за фондация „Демокрация" имотна облага е принудил Майкъл Чорни чрез; заплашване (за създаване на пречки в търговската дейност на негови фирми в България) да извърши - противно на волята му - дарение от $ 200 000 в полза на фондация Демокрация". И с това е причинил на фирма „Роменттрейдинг" имотна вреда в размер на $ 200 000. Което е престъпление по чл. 214, ал. 2, т. 2 от НК.

- Изнудване?

- Да. Разследването е възложено на столичното следствие. Г-н Костов като физическо лице няма качеството на страна в процеса, поради което не е необходимо да бъде уведомяван за него. Но тъй като той е в настоящия момент народен представител и поставя публично този въпрос, аз ще дам кратко обяснение. За да се запознае обществеността с действията на прокуратурата по този случай.

- Бихтелимоглидаочертаетеходанаразследванетоза„чорните" париот самотомуначало? Зада разсеетесъмнениятаниза нещонередно...

- Преписката е образувана по материали, излезли на 9-10 октомври 2003 г. в средствата за масова информация - в. "Труд", Дарик" радио, агенция „фокус". В публикациите се казва, че е извършен превод на $ 200 000 във фондация „Демокрация" под натиск - от длъжностни лица от фондацията, или от СДС, или от лица от правителството. Прокуратурата реагира незабавно. Образувана е преписка № 6007/2003г. на Софийската градска прокуратура. И с постановление от 15.10.2003 г. е възложено на МВР да извърши проверка - като се вземат обяснения от лица, имащи отношение по случая. Наредено е още: да се търси съдействието на бюрото по финансово разузнаване; да се изискат от фондация „Демокрация" всички документи с отношение към превода на тази сума; да се иска разкриване на банковата тайна в Пощенска банка, чрез която е преведена сумата; да се съберат данни от Кипър за фирмата „Роменттрейдинг", която е дарила сумата.... И така проверката е извършена и на 6 януари 2004 г. с постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура е образувано следствено дело №190/2004 г. срещу неизвестен извършител. Предприети са активни действия за разкриване на обективната истина: налице ли е престъпление и евентуално кой е извършителят. Подготвени са и молби за правна помощ до Израел и Кипър.

- Закаквапомощстава въпрос?

- От Израел е поискано да се разпита като свидетел Майкъл Чорни. Приложен е въпросник за изясняване причините, по които той е наредил на Никола Стрипидис да преведе $ 200 000 на фондация „Демокрация". От Кипър са изискани копия от документи по регистрацията на 7 дружества; удостоверение за номиналния и реалния собственик на същите; сведения за водените наказателни производства срещу директорите и собствениците им. Поискан е разпит и на Стрипидис - едноличен директор на „Роменттрейдинг" и „МасолоКипър" - за изясняване обстоятелствата по извършения превод за $ 200 000 от фирмата на фондация “Демокрация". Молбите до Израел и Кипър са изпратени. още през февруари 2004 г.

- Достасасебавилитамс изпълнениетонатиямолби. Отг-нКостовнаучихме, чеЧорнибилразпитанедвапреди 2 месеца...

- Да, следствените поръчки се забавиха доста. А без разпитите на Чорни и Стрипидис беше невъзможно да се направи извод има ли престъпление и кой го е извършил. И делото не можеше да бъдеприключено. Ето защо двумесечният срок на разследването беше продължаван нееднократно.

- Товасъздадевпечатление, чепрокуроритеиследователитебездействат, вместодатърсятистината.

- Погрешно впечатление. Ние извършихме разпити на свидетели - бившия и настоящия изпълнителен директор на фондация “Демокрация" Пламен Илиев и Гроздан Караджов, бившия шеф на финансовото разузнаване Николай Иванов, пълномощника на Чорни Тодор Батков и др. Освен това назначихме, графологични експертизи за евентуални поправки по документите. Изискахме и справки от службата за сигурност - за Чорни и пребиваването му у нас. Проверихме съдебни решения, свързани с „МобилТел" - заради версията, че е оказван натиск за управлението на това дружество... Не бива да соча всички, следствени действия, но споменавамнякои, за да се види, че е работено съвестно.

- Азащоеспряноделото презноемврим. г.?

- Защото е приключил разрешеният 9-месечен срок за разследване. С постановление от 1.11.2004 г. на зам. градския прокурор Любенов, наказателното производство е спряно. Тъй като не може да бъде приключено по същество, без да са дошли справки от чужбина.

- Когадойдохате?

- Следствената поръчка с разпита на Чорни е получена от Израел в нашето правосъдно министерство и оттам във ВКП в края на ноември 2004 г. Материалите са преведени от лицензиран преводач и на 3.12.2004 г. са изпратени от мен на Софийска градска прокуратура за прилагане към следствено дело № 190. Наблюдаващият прокурор е изискал делото и е възобновил наказателното производство, за да присъедини към него материалите от Израел. На 17.12.2004 г. прокурорът е върнал делото в следствието за продължаване на разследването. Завчера - на 20.01.2005 г., във ВКП пристигнаха и материалите по поръчката от Кипър - с разпита на г-н Стрипидис и исканите документи. Веднага след като им беше направен лицензиран превод, аз и тях ги изпратих чрез Софийската градска прокуратура в столичното следствие.

-Отдумитевиизлиза, че г-нКостовлъжепублично, катозаявява, чеобвинителитекриятотследователитеразпитанаЧорни.

- Аз по-скоро бих казал, че твърдението на г-н Костов, че се укриватдоказателства, не е вярно. Прокуратурата не го е информирала официално за движението на преписката. И той вероятно е бил заблуден, подведен е бил от тези, които са му съобщили „новината".

-А далиг-нКостов неебилзаблудени засмисъланапоказаниятанаЧорни? Вярнолие, четегооневиняват?

- Не е редно сега да коментирам  това. Законът ми го забранява. С тоя въпрос ме поставяте в положението на съдия, който е прочел един материал и трябва да каже въз основа на него присъдата. Не може така. По дело № 190 са събрани много материали. То е вече 13 тома, над 1000 страници. Аз съм разпоредил на наблюдаващия прокурор и следователя да предприемат всички законови действия за приключване на разследването в най-кратък срок. Ще се направи анализ на всички доказателства. И тогава ще бъде изложено окончателното становище на компетентния първоинстанционен прокурор. Това ще стане или с постановление за прекратяване (ако се прецени, че няма извършено престъпление). Или с повдигане на обвинение към конкретно лице. Ако то е с имунитет, ще се приложи процедурата по снемането на имунитета...

- МайкълЧорнизаяви предпресатазавчера, че незнаедалиг-нКостове виновенилиневинен.

- Прокуратурата ще вземе решение не върху думите на Чорни в пресата, а въз основа на официалния му разпит пред израелските власти.

-Аслучайнолие, г-нПърванов, това, чепрокуратуратащесепроизнесепо дело, свързаносИванКостоввпредизборенпериод? Някоисмятат, чевашатацеледасекомпрометиратойпредивота...

- Вече ви обясних, че следствените поръчки от Израел и Кипър се бавиха 10 месеца, Ако бяха дошли през март или април 2004 г., тогава можеше да има някакво основание да се каже, че прокуратурата е просрочвала преписката в очакване на предизборния период. Но в конкретния случай подобни твърдения са несъстоятелни. Казано обобщено: и по този, и по други случаи някои виждат намеса на прокуратурата в политическия живот. А истината е, че за обвинителите няма ваканция. Ние работим и преди изборите, и по време на изборите, и след тях. А ако някои лица, свързани с политиката, се чувстват засегнати от нашите законови действия, то си е техен проблем.