Няма малка корупция и бивш корумпиран

22 Декември 2004 г.

Няма малка корупция и бивш корумпиран

Интервю с Георги Кювлиев, шеф на спецотдел във Върховна касационна прокуратура (ВКП):

 

-Неотдавна на един семинар бе съобщено, че прокуратурата работи по 5000 преписки за корупция. Цифрата е внушителна, но крие много неизвестни. Кажете ...

Няма малка корупция и бивш корумпиран

Интервю с Георги Кювлиев, шеф на спецотдел във Върховна касационна прокуратура (ВКП):

 

-Неотдавна на един семинар бе съобщено, че прокуратурата работи по 5000 преписки за корупция. Цифрата е внушителна, но крие много неизвестни. Кажете, г-н Кювлиев: какви хора се разследват за продажност? И по чии сигнали?

-Не бих могъл да ви дам съвсем изчерпателен отговор. По закон прокуратурата огласява тези факти и обстоятелства, за които има внесен обвинителен акт. Преписките и висящите досъдебни производства не се коментират, тъй като това би могло да затрудни разследването и да накърни доброто име на хора.

Сигнал за корупционни действия би могъл да даде всеки гражданин. И всяка институция. Работата на прокуратурата е да провери дали в сигнала се съдържат достатъчно данни за извършено престъпление. Броят на сигналите не следва да се приема като показател за броя на корупционните действия. Ще ви дам пример със сигналите срещу чле­нове на поземлените комисии. Изтекоха всички срокове за реституция на земите по законно установения съдебен ред. Много хора останаха недоволни от направеното. И решиха, че могат да сигнализират прокуратурата за евентуални корупционни престъпления, извършени от членове на поземлените комисии. Ние работим по всички сигнали.

Но не всички се потвърждават при проверките... А те са около 5000. Мога да доуточня - става дума за 5878 досъдебни производства за корупционни престъпления, по които до момента работи прокуратурата. Има и такива по сигнали от предната година.

-А колко преписки сте решили през тази година?

-Решените през 9-месечието на 2004 г. досъдебни производства са 1531. По тях има 499 прокурорски акта, внесени в съда, срещу 513 лица. От тях 391 са обвинителни актове, 49 са споразумения, 9 са предложения за преминаване към административна отговорност. Изготвили сме 185 обвинителни акта по членове 201 - 205.от НК (за присвоявания), 71 обвинителни акта по чл. 282-283 а (за длъжностни престъпления и такива, свързани с приватизацията), 40 обвинителни акта по чл. 301 - 307 от НК (за подкупи). Цифрите отразяват активизирането на работата ни. Във ВКП се създадоха 3 отдела, които имат отношение към преследването на корупцията: За престъпления по служба и корупция, за организирана престъпност и тероризъм и за икономически престъпления. Занимаваме се с корупционните престъпления, извършени от всички българи - независимо от поста, който заемат.

-А колко са осъдените за корупция през 9-месечния отчетен период?

-Осъдени по внесените обвинителни актове са 183. От тях с влезли в сила присъди са 136.

-По данни от регионален мониторинг на Югоизточна Европа у нас се извършват 200000 корупционни сделки месечно. При сравнение с тая цифра броят на разследваните за корист изглежда твърде скромен.

Сравнението на тази статистика (за деяния, неопределени по място и време) с нашата е твърде условно. Прокуратурата се занимава с конкретни разследвания, за конкретни лица и деяния. Ако има достатъчно данни за извършено престъпление, се образува наказателно производство, привлича се някой в качеството на обвиняем и се предавана съд. Ако ние имаме увеличение на обвинителните актове, това не значи, че са се увеличили корупционните престъпления. А значи, че в резултат на организация в рамките на действащото законодателство работата по разследването е станала по-качествена.

-Коментирайте упреците, че прокуратурата преследва само малката корупция. Катаджии си патят за взети 5 лева, а големите във властта необезпокоявано си пълнят джобовете с милиони...

-Не съм съгласен с делението на корупцията на корупцията на малка и голяма, някои голям във властта би могъл да бъде купен и за малка сума... Нашата цел е да създадем усещането, че корупцията е нещо, което обществото не търпи. В този смисъл обвинителните актове са част от превенцията: те въздействат възпиращо върху всички, които биха решили да се обогатят за сметка на общественото благо.

-Кои са най-прочутите ваши клиенти?

Ще ви прочета част от списъка на лицата с обвинителни актове, внесени през деветмесечието на 2004 г. Петър Станков – зам.-кмет на столичната община - във връзна регистрацията на Българската православна църква на митрополит Инонентий. Борис Цаннов - радиоводещ от „ 7дни" - длъжностно присвояване. Бойко Ноев -бивш министър на отбраната, във връзиа с договор с фирма „Маркони" - Италия. Александър Божков – бивш министър на промишлеността. За неизгодна сделна при продажбата на „Винпром"'- Дамяница. И за приватизацията на печатниците „Ц- Церковски" и „Напредък". Христо Обесников - председател на Съвета на директорите на Националния осигурителен фонд - за пране на пари. Захари Желязков - бивш изпълнителен дирентор на агенцията за приватизация - за хотел „Средец" - Слънчев бряг. Венцислав Върбанов - бивш министър на земеделието - относно приватизацията на .Добруджанска гора", фонд „Земеделие". Николай Матаков - изпълнителен директор на „Сортови семена", относно продажбата на почивна станция в Балчик. ВилхелмКраус - бивш министър на транспорта - относно учредяване право на ползване на Ръководство „Въздушно движение". Александър Божков -бивш министър на промишлеността, ЕдитПетрова Гетова - бивш зам.-министър на промишлеността - относно компенсаторните записи на Елена Шмид. Марин Маринов - бивш зам.- министър на промишлеността. Стефан Георгиев - завеждащ консулска служба при посолството на България в Индия - относно неправомерното издаване на визи. Павел Тренев, Димитър Димитров - относно ЦКБ и Майкъл Чорни. Иван Китов, Захари Захариев, Богомил Стоянов и Николай Спасов - относно Бизнесбанк - Петрич, длъжностно присвояване. Пламен Хранков, Натали Руфе, Цион Шерер - документна измама. И пране на пари. Стефан Софиянски - трите му дела са добре известни...

-Прави впечатление, че в този списък бившите държавни служители са повече от действащите...

-Несъм ги смятал. Няма бивш корумпиран. Бившите длъжностни лица са били действащи и като такива не са изпълнили или са нарушили служебните си задължения. И са нанесли щети... Освен това аз не споменах внесените обвинителни актове, свързани с приватизация на общинско и държавно имущество, за времето от 1999 до момента. Те са 37. Иса главно срещу изпълнителни директори.

-Министрите и зам.-министрите в списъка с вашите обвинителни актове са все от правителството на Костов...

-Няма нищо забележително в това, тъй като големите приватизационни сделки у нас бяха извършени през 1997-2001 г. Именно тогава са извършени деяния, за които прокуратурата е преценила, че са престъпления, събрала е доказателства и е внесла обвинителните актове. Прокуратурата няма идея да се занимава с някого конкретно. И да му търси нещо. Механизмът на работата ни е разписан в НПК.

За него се изисква да има: 1) годен сигнал за образуване на досъдебно производство; 2) достатъчно данни за извършено престъпление; 3) достатъчно доказателства за привличане на обвиняем. Тогава за прокуратурата дадено лице виновно е извършило нещо. И се дава на съд.

-Факт е обаче, че нито един министър или заместник не е влязъл с присъда в затвора?

-Към момента не. Общо взето, от 37-те обвинителни акта за приватизацията имаме 7 осъдени лица на първа инстанция. Но присъдите не са влезли в сила.

-Смятате ли, че липсата на влезли в сила присъди за хора от правителството на Костов има връзка с факта, че съдия №1 – г-н Иван Григоров, нарича себе си „костовист"?

-Не искам да свързвам произнасянето на съда с пристрастията на когото и да било. Съдът по принцип е независим, подчинен само на закона. И аз нямам съмнение в постановените от него актове.

-Да се върнем към прокуратурата. Г-н Костов заяви неотдавна, че тя „парализира политическата система, като подновява  или  замразява дела срещу ключови представители на законодателната власт". Той посочи имена на хора, които според него са зависими от обвинителите - Надежда Михайлова, Румен Петков, Огнян Герджиков, Антон Станков, Емил Кошлуков.

- Не ми е ясно на какво се основава този коментар. Прокуратурата е една от най-контролираните институции в страната, Няма действие на прокурор, което да не подлежи на съдебен контрол - от вземането на мярка за неотклонение, претърсването и изземването до внасянето на обвинителен акт в съда. Съдът е, който дава или не дава съгласие за извършване на определени действия. Практически е невъзможно в системата на разследването някой прокурор да организира политическо преследване, да гони политически цели. Най-малкото защото в разследването са ангажирани много хора - от оперативния работник, който е действал при предварителната проверка, през първоинстанционния прокурор, който е образувал производство то, до следователя и прокурора, който се е произнесъл след внасянето на обвинителния акт.

-Все пак кажете ми: вие разследвате ли в момента Надежда Михайлова и другите, които г-н Костов изброи?

-Вече казах; проверки и висящи предварителни производства не подлежат на коментар от прокуратурата.

-Все пак да попитам: докъде стигна проверката, образувана срещу Иван Костов след изявленията на генерал Богомил Бонев за корупция в неговото правителство?

-Ще кажа само, че се извършва такава проверка на изнесени факти и обстоятелства.

- А има ли образувана във вашия отдел преписка за корупция във връзка с ремонта на съдебната палата?

-Ще потретя: не може да се говори по висяща проверка или производство. Не можем да кажем: преследваме еди-кого си, когато съществува презумпцията за невиновност. Така накърняваме доброто име и честта на българския гражданин.

-Съдът даде завчера 3 години условно на г-н Ясен Златков - шефа на скандалноизвестната фондация „Сапио" - същата, на която някогашният финансов министър Костов разреши безмитен внос на стоки. Условното наказание на г-н Златков е заради присвоени през 1991 г. 206 млн. стари лева, отпуснати като кредит от ДСК на фондацията... Не ви ли се струва, че след тая присъда мнозина ще се изкушат да си присвоят по някой и друг кредит?

-Наказанията в българското право се определят от съда. Прокуратурата, ако е недоволна от тях, може да протестира. Колегата, който се яви по делото „Сапио" твърдо заяви, че ще го направи.