Главният прокурор Сотир Цацаров: Не може да има упреци, че изборът на нов Висш съдебен съвет е манипулиран

29 Септември 2017 г.

Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия – сутрешен блок 07:00

Водещ: В „Здравей, България“ главният прокурор Сотир Цацаров, специално пред кореспондента на Нова Антоанета Николова, кореспондентът ни в Брюксел. Разговаряха по актуални теми, като назначението, начинът по който беше избран Висшия съдебен съвет /ВСС/, скандалите във ВСС, съдебният процес срещу Цветан Василев, „Дунарит“, „Емко“, огромното недоверие в хората на съдебната система, липсата на вяра, че някой изобщо иска да се бори с корупцията и организираната престъпност. Главният прокурор критикува и други институции, тяхната мудност при разкриването на престъпления.

Репортер: Изборът на новия ВСС беше придружен с обвинения, че е имало указания на някои депутати от ГЕРБ как да бъде гласувано. Опорочен ли беше изборът?

Сотир Цацаров: Не може да има упреци, че тези избори бяха и ли са били манипулирани. Аз проследих избора при колегите съдии, проследих внимателно избора и на колегите прокурори, мисля че бяха избрани достойни хора. Оттук нататък професионалната квота, аз го казах и на колегите си прокурори, ако има някакви укори, всеки трябва да се сърди на собствения си вот. Това не е вот на делегати. Сега за политическата квота, защото това е центърът на въпроса ви. Конституцията след измененията предвижда две трети за избор. Очевидно е, че две трети изисква висока степен на политическо съгласие. Повтарям още веднъж, няма избор, в който да не е имало у нас, по чисто конюнктурни по някога причини, съмнения за манипулиране. Аз не мога да зная какво е било в кухнята на парламента, но в крайна сметка избор с две трети бе реализиран. Оттук нататък този ВСС трябва да работи. Той трябва да работи по-добре от предния, трябва да работи без междуличностните конфликти и обвиненията в лобизъм да надделяват над прагматичността и трябва да оправдае очакванията на тези, които са го избрали. От една страна, това са магистратите. От друга страна, това са всички български граждани.

Репортер: Според последни социологически проучвания има ниска оценка за вашата работа и все още няма усещане сред българите, че борбата с корупцията дава сериозни резултати?

Сотир Цацаров: Първо, всичките тези дразги, крамоли, скандали, се отразяват крайно негативно върху целия облик на съдебната власт в очите, не на обикновения, в очите, аз го казвам по друг начин, на нормалния български гражданин. Нормалният български гражданин очаква от съдебната власт нещо съвсем друго. Отделен въпрос е, че част от тях са съвсем съзнателно инспирирани и то съвсем съзнателно инспирирани и със съответен политически привкус. Няма защо да се лъжем. Тези скандали са нужни някому, за да се поддържа постоянно темата за добрите и лошите във ВСС. Само че българският гражданин, и това го казвам с ясна доза самокритика и към себе си, въобще не се интересува кои са добрите и лошите във ВСС. Гражданинът иска справедливост. Този дефицит на справедливост, ако щете от нормалните битови престъпления – вижте само как прозвуча – нормалните битови престъпления, та да свършим до отвличания, да свършим до грабежа на инкасо и всичко друго, като започнем по цялата верига – полиция, прокуратура, съд, дефицитът на справедливост е навсякъде. В част от институциите има огромни кривици. Както има такива в полицията, както има огромни забавяния в съда, така има и ситуации, при които прокуратурите, особено по места, нито са достатъчно активни, нито в много случаи са доказали, че трябва да бранят интересите на хората.

Репортер: По случая Виноградец, защо лично главният прокурор се зае с този случай?

Сотир Цацаров: Не мога да кажа, че съм се заел лично със случая във Виноградец. Но, знаете ли, понякога мудността, липсата на достатъчно бърза и адекватна реакция, липсата на усещане дори за обществения пулс, тя ме дразни невероятно. Дразни ме пасивността, дразни ме нежеланието да се реагира максимално бързо. Прокуратурата има тези възможности. Тя ръководи разследването, тя осъществява контрол върху него, тя в същото време може и да разследва. Не може да се проявява пасивност, не може да се проявява неусещане затова, което в крайна сметка трябва да се направи. Не, защото дори случаят е станал медиен, не защото някой е излязъл по медиите, при пълното ми уважение към тях, в крайна сметка те информират обществото. А защото тук става дума за един инцидент, който изисква спешни действия.

Репортер: Имало ли е чадър над местна прокуратура върху Лазар Влайков?

Сотир Цацаров: Не мога да кажа имало ли е чадър, защото това все още се проверява от Инспектората на Върховната касационна прокуратура. За да отида в Пазарджик, аз констатирах недостатъчно адекватна реакция. Тази недостатъчно адекватна реакция за мен бе достатъчен повод разследването по делото да бъде възложено на друга окръжна прокуратура.

Репортер: Цветан Василев - какво следва?

Сотир Цацаров: Следващите стъпки по случая Цветан Василев са насрочване на делото в съда. Обвинителният акт е внесен, определен е съдия докладчик. Очаква се насрочване на делото и оттам насетне започване на съдебен процес. Ние няма да се откажем от всички законови средства на международната правна помощ, с които да молим, искаме, настояваме, оказваме влияние върху сръбските съдебни власти да престанат този театър на екстрадиция. Казано по друг начин, моето дълбоко убеждение е, че формалностите на юридическата процедура в Сърбия се използват за, да го нарека така, някаква форма на отлагане до безкрай на предаването.

Репортер: Ще се намеси ли прокуратурата по казусите „Дунарит“ и „Емко“?

Сотир Цацаров: Аз мисля, че казусът „Дунарит“ и „Емко“ е казус на Министерство на икономиката и енергетиката. Той не е казус на прокуратурата.

Репортер: Много се изписа за вашата среща с руския прокурор ген. Чайка.

Сотир Цацаров: Посещението на генералния прокурор на Руската федерация, всъщност бе до голяма степен политизирано. То бе политизирано от тези политически субекти у нас, които по една или друга причина вече са доста позабравени на политическата сцена и това бе единственият начин да напомнят за своето съществуване. Те не можаха да направят нищо друго, освен да симулират някаква форма на протест. На което аз бих задал въпроса – срещу какво точно се протестира? Първо, отношенията между двете прокуратури са професионални. Те са били професионални и те ще останат винаги професионални. Второ, ако говорим за обмен на информация в областта на противодействието на тероризма, има ли значение дали ние ще комуникираме професионално с руската прокуратура, дали това ще бъде направено с израелските ни колеги, които всъщност напускат България днес, дали това ще бъде направено с баварската полиция, тъй като ноември предстои такова обучение? Не.

Водещ: Сотир Цацаров пред кореспондента ни в Брюксел.