Водач на лек автомобил е изправен на подсъдимата скамейка за предизвикано ПТП, при което загинал негов роднина
ki

Окръжна прокуратура – Монтана е предала на съд Т.З. по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 1, б. „б“, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвиняемият З. (на 30 години) е правоспособен водач с категории „В“ и „М“. Мъжът многократно нарушавал разпоредбите на Закона за движението по пътищата, поради което бил санкциониран от органите на полицията.

На 31.07.2018 г. обвиняемият З. управлявал лек автомобил „Алфа Ромео“, като на предната седалка до него пътувал и негов роднина З.Г. Около обяд тръгнали от с. Дондуково, за да се приберат в дома си в с. Дреновец. Въпреки ограничението на скоростта извън населено място водачът се движел с около 105 км/ч, при разрешена 90 км/ч. В допълнение на това З. се намирал под влияние на употребен по-рано алкохол.

При излизане от ляв завой обвиняемият загубил напречна устойчивост на управляваното от него МПС, вследствие на което автомобилът напуснал пътното платно и се блъснал в крайпътно дърво. В резултат на силния удар седящият до водача З.Г. поучил телесни повреди, от които починал на място.

По съответния ред е било установено, че съдържанието на алкохол в кръвта на водача по време на реализираното от него пътно-транспортно произшествие е било 1,88 %.

Видно от изготвената в хода на досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза, че причината за настъпилата смърт на пострадалия е разкъсване на мозъка, вследствие на тежка множествена съчетана черепно-мозъчна и гръдно-коремна травма.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Т.З. да продължи в съда.


виж още ...