СГП привлече като обвиняема акушерка от „Софиямед“ ООД

Днес, 23 април 2015г., Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Емилия Ковачева от гр. Самоков  за опит за умишлено убийство на 4- дневно дете.

На 14.04.2015г. в болница „Софиямед“ ООД без усложнения се е родило здраво и доносено дете.

На 17.04.2015г. Емилия Ковачева е била на работа в болница „Софиямед“ ООД  в гр. София дневна смяна, като дежурен акушер. Ковачева е продължила работата си  и в нощната смяна – на 17/18.04.2015г. в същата болница. В отделението по неонатология в болницата е било и новороденото дете.

 На 18.04.2015г. около 02.00 часа дежурната акушерка Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето.Опитвала се е да задуши  детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

На 18.04.2015г. сутринта дежурният лекар акушер – гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение.  По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница „Токуда“ – София, където и към момента се лекува.

На 22.04.2015г. лекарски екип от болница „Токуда“ е  сигнализирал  полицията за състоянието на детето. Незабавно е започнало разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно- медицински експертизи.

На Ковачева е повдигнато обвинение за извършен на 18.04.2015г. опит за убийство на малолетното дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Престъплението е останало недовършено, поради оказаната високо квалифицирана помощ от лекарите в болница „Токуда“- София.

Емилия Ковачева е задържана с прокурорско постановление до 72 часа и прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража в Софийски градски съд.


виж още ...