Осъдителни присъди за баща и син за умишлено убийство и опит за убийство в гр. Лом

Окръжна прокуратура – Монтана постигна осъдителни присъди спрямо А. Шанков за умишлено убийство (престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 1 вр. чл. 115 от НК) и З. Каменов за опит за убийство и незаконно държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси (престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 1 вр. чл. 115 вр. чл. 18, ал. 1 вр. с чл. 63, ал. 2, т. 1 и по чл. 339, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК).

Осъденият А. Шанков (на 42 години) е баща на непълнолетния към момента на извършване на престъпното деяние З. Каменов, който тогава бил ученик в 12-ти клас. Живеели в гр. Лом, като имали влошени отношения със съседите - семейство Петкови. В РУ Полиция – Лом имало регистрирани жалби за саморазправа и закани между двете страни в конфликта.

През лятото 2013 г. Каменов решил да се снабди с огнестрелно оръжие и закупил самоделна пушка 16-ти калибър и патрондаш с 18 броя ловни патрони. Първоначално той криел придобивката в семейна ферма, а впоследствие я пренесъл в дома си в гр. Лом, като я държал под дивана в стаята, където спял.

След полунощ на 11.02.2013 г., по време на почерпка в дома на свидетеля С.Г., се състоял конфликт между З. Каменов и Б. Петков, който бил в явно нетрезво състояние и започнал да предизвиква и заплашва ученика. Двамата се сбили и в свадата се намесил С.Г., за да предотврати ескалирането на агресия, но Петков ударил и него и ситуацията още повече се изострила. Б. Петков извикал на помощ братята си, а родителите на Каменов също се отправили към дома на С.Г.

Подсъдимият Каменов изтичал до дома си и взел пушката, като на връщане, по пътя към мястото на конфликта, започнал да стреля във въздуха. Сбиването между двете страни продължило с размяна на удари с ръце и дървени пръти. А. Шанков (баща на Каменов) взел незаконно притежаваната пушка от сина си и произвел изстрел по посока къщата на Б. Петков. Сачмите от него попаднали в паркиран на двора автомобил, а няколко засегнали крака на Б. Петков.

През това време от къщата си излязъл и Р. Петков, който започнал да замеря с подръчни предмети двамата подсъдими. Шанков отново презаредил пушката и произвел изстрел срещу него. Простреляният в областта на гърдите Р. Петков паднал пред къщата.

От съседния двор дотичал В. Петков, за да помогне на близките си в сбиването. Като го видял, Каменов взел от баща си пушката, заредил я и произвел изстрел във въздуха, а след това прострелял В. Петков в корема.

За да укрие оръжието на престълението, подсъдимият Каменов отишъл до необитавана постройка и хвърлил пушката и патрондаша с останалите неизстреляни патрони през прозореца на втория етаж, след което се прибрал вкъщи.

През това време близките на Р. Петков, който не давал признаци за живот, го откарали в гр. Лом, където лекарите констатирали смъртта му. В. Петков бил опериран по спешност, което предотвратило фаталния му край.

В хода на досъдебното производство З. Каменов се признал за виновен за изършените от него престъпни деяния, в това число и за убийство на Р. Петков. Събраните при разследването доказателства опровергават дадените от него обяснения като опит за оневиняване на баща му и поемане на чужда вина, с оглед по-ниската наказателна отговорност на непълнолетния. Впоследствие той бил обвинен за незаконно държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси и опит за умишлено убийство, а баща му - А. Шанков, в умишлено убийство.

С присъда на Окръжен съд – Монтана З. Каменов е осъден на пет години „лишаване от свобода“ за опит за убийство и на три месеца за незаконно държане на оръжие. А. Шанков е с наказание „лишаване от свобода“ за срок от седемнадесет години при „строг режим“ на изтърпяване.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Още от Актуално


Още от Публикации и интервюта


Още от Галерия


Новини

Провери преписка