Осъдителна присъда за шофьор, предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за причиняване смъртта на пешеходец

Предаденият на съд от Окръжната прокуратура във Варна Николай Й., който причинил смъртта на пешеходец в резултат на превишена скорост и управление на автомобила си на забранен участък от пътното платно, бе осъден на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок при условията на съкратено съдебно следствие. С присъдата на Варненския окръжен съд 25-годишният подсъдим бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 2 години.  

На 18 март 2016 г. Николай Й. управлявал автомобила си по бул. „Цар Освободител“ във Варна. В района на газостанция, срещу която се намирала автобусна спирка, пресичал пострадалият пешеходец. На пътното платно с коси успоредни линии била отбелязана площ, която забранявала движението на автомобили. Стрелки указвали на шофьорите да се престроят в съседната пътна лента. Точно върху този „остров“ подсъдимият, който управлявал автомобила си с близо 72 км в час при разрешени 50 км в час в градски условия, блъснал пресичащия пешеходец, който починал на място.

Причина за смъртта според назначената по делото съдебномедицинска експертиза е тежка гръдна травма с разкъсване на белите дробове.

25-годишният подсъдим е с чисто съдебно минало, което смекчава отговорността му за причинената смърт по непредпазливост. 

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Още от Актуално


Още от Публикации и интервюта


Още от Галерия


Новини

Провери преписка