По обвинителен акт на Софийска районна прокуратура бе наложено ефективно наказание от четири години „лишаване от свобода“ спрямо рецидивист за кражба

4 Декември 2020 г.

Съдът е признал за виновен подсъдимия Т. Д., на 23 г., обвинен от Софийска районна прокуратура, за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ от НК.

На 05.09.2018 г. около 06,00 ч. от фургон в жк. „Красна поляна“, гр. София, при условията на посредствено извършителство, чрез използване на наказателно неотговорно лице - малолетния към датата на инкриминираното деяние Р. Д., както и чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот (разбиване на входната врата на фургона), подсъдимият Т. Д. е отнел чужди движими вещи – машина за боядисване и шпакловане, два електрически миксера за строителни смеси, ъглошлайф и рутер, всички вещи на обща стойност в размер на 7996 лева, собственост на „М.С.“ ЕООД, от владението на Ю. А., без неговото съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

Деянието подсъдимият Т. Д. е извършил при условията на опасен рецидив, след като бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК.

Софийски районен съд е постановил присъда, с която е признал за виновен подсъдимия Т. Д. по повдигнатото му от Софийска районна прокуратура обвинение, като му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от четири години, което ще бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в законоустановения срок.