Началник на бившата Митница-Свиленград е осъден на 4 години „лишаване от свобода“ с присъда на Окръжен съд-Хасково

4 Декември 2020 г.

На 03.12.2020 г. Т.К., началник на бившата Митница-Свиленград, бе осъден на 4 години „лишаване от свобода" при общ режим на изтърпяване, глоба в размер на 5000 лева и „лишаване от право да заема държавна служба“ за срок от 6 години. Присъдата е на Окръжен съд-Хасково.

Т.К. е осъден за престъпление по чл. 302 т.1, вр.чл. 301 ал.1, вр.чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс. Установено е, че в периода от месец октомври 2014 г. до 28.01.2015 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – „Началник на Митница-Свиленград“, при условията на продължавано престъпление, седем пъти е поискал и приел дар – парични суми в лева и евро от две лица, за да не бъдат подлагани на щателни митнически проверки транспортните средства на представляваните от тях дружества. За това престъпление Окръжен съд – Хасково му наложи наказания: „лишаване от свобода“ за срок от 4 години при общ режим на изтърпяване, глоба в размер на 5000 лева и „лишаване от право да заема държавна служба“ за срок от 6 години.

Т.К. е признат за виновен и в извършване на престъпление по чл. 283 от Наказателния кодекс. Установено е, че на 28.01.2015 г. в гр. Свиленград, област Хасково, в качеството си на длъжностно лице, той е набавил за себе си противозаконна облага, като е получил сумата от 10 000 евро, използвайки своето служебно положение на изпълняващ длъжността „Началник Митница Свиленград“ и влиянието си върху подчинените му служители – Началници на „Оперативни звена“ в МП “Капитан Андреево”. За посоченото престъпление Окръжен съд – Хасково му наложи наказание „лишаване от свобода" за срок от 2 години.

На основание чл. 23 от Наказателния кодекс Окръжен съд – Хасково е определил на осъдения Т.К. едно общо наказание измежду посочените, а именно „лишаване от свобода“ за срок от 4 години при общ режим на изтърпяване, глоба в размер на 5000 лева и „лишаване от право да заема държавна служба“ за срок от 6 години.

Предметът на престъплението - подкуп и пряката имуществена облага, са отнети в полза на държавата.

Присъдата на ОС-Хасково подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.