Разследването срещу рецидивист за кражба в големи размери приключи с внасяне на обвинителен акт в Софийски районен съд

3 Декември 2020 г.

Днес, 03.12.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия С. П. за това, че чрез използване на техническо средство е отнел чужда движима вещ - бронзов скулптурен релеф, на стойност от 45 000 лева, от владението на Д. П. материално отговорно лице на НУИИ, без нейно съгласие с намерение противозаконно да я присвои, като кражбата е в големи размери и представлява опасен рецидив - престъпление по чл.196, ал.1, т.2, вр. чл.195, ал.2, вр. ал.1, т.4, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.”А” и б.”Б” от НК.

На 21.06.2019 г. около 02,20 ч. обвиняемият С. П. се намирал в близост до сградата на Национално училище за изящни изкуства в гр. София. На фасадата на сградта бил монтиран бронзов скулптурен релеф на стойност от 45 000 лева. Обвиняемият се насочил към релефа с намерението да го отнеме и впоследствие да го продаде, за да получи доходи по неправомерен начин.

Тъй като скулптурният релеф бил здраво монтиран на фасадата на училището, обвиняемият С. П. решил да го отнеме с помощта на неустановено техническо средство. В изпълнение на това, той започнал да упражнява натиск с техническото средство към закрепения релеф, разклатил го, откачил го и го взел. С. П. опаковал бронзовия скулптурен релеф в черни чували. След което видял свой познат и го помолил да му помогне да пренесат чувалите до трамвайна спирка в близост.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което било установено, че обвиняемият С. П. е извършил деянието при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, както и два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои делото срещу С. П. да продължи в Софийски районен съд.