Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост вследствие на ПТП

3 Декември 2020 г.

На 03.12.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Р. К. за това, че при управление на моторно превозно средство нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл. 119, ал. 1 от Закона за движението по пътищата, като не пропуснал преминаващата по пешеходна пътека пешеходка М. С. и по непредпазливост ѝ причинил средна телесна повреда - престъпление по чл. 343, ал.3, пр.последно, б.“А“, пр.2, вр. ал.1, б.”Б”, пр.2, вр. чл. 342, ал.1, пр.3 от НК.

На 05.01.2020 г. около 17,30 ч. обвиняемият Р. К. управлявал  лек автомобил по ул. „Димитър Списаревски“ в гр. София. Той се движел със скорост от 30 км/ч и се приближавал към пешеходна пътека, означена с пътна маркировка и с пътен знак. Когато автомобилът, управляван от Р. К. се намирал на около 46 м от пешеходната пътека, пешеходката М. С. предприела пресичане на пътното платно от ляво на дясно спрямо посоката на движение на автомобила, по пешеходна пътека. В този момент тя не попадала в осветената от светлините на автомобила зона и не е била видима за Р. К. В момента, в който автомобилът бил на разстояние от 35 м преди пешеходната пътека, пешеходката М. С. влязла в осветената зона пред автомобила.

Според разпоредбата на чл.119, ал.1 от ЗДвП: „При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре”. Обвиняемият не реагирал своевременно на намиращата се на платното за движение пешеходка М. С. и последвал удар с предната част на автомобила и тялото на пешеходката.

Вследствие на възникналото пътнотранспортно произшествие на М. С. била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на таза, счупване на кръстцовата кост и напречните израстъци на поясен прешлен.

Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.