Софийска районна прокуратура предаде на съд пиян шофьор, управлявал с концентрация на алкохол в кръвта си 4,22 на хиляда

21 Октомври 2020 г.

Днес, 21.10.2020 г., Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняемия С. Т. за това, че управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 4,22 на хиляда, установено по надлежния ред - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. 

На 02.07.2020 г., около 19,40 ч., служители на МВР при 05 РУ-СДВР били изпратени в ж.к. „Яворов“, гр.София, във връзка с подаден сигнал за водач на лек автомобил, който се държи неадекватно. Отивайки на мястото полицейските служители забелязали лек автомобил, управляван от обвиняемия С. Т. и предприели действия по извършване на проверка. Констатирайки, че обвиняемият е във видимо нетрезво състояние, служителите на МВР поискали съдействие от екип на отдел “Пътна полиция“ към СДВР.

Пристигналите на място полицейски служители изпробвали обвиняемия С. Т. за наличие на алкохол в кръвта му с техническо средство “Алкотест Дрегер 7510”. Пробата на обвиняемия отчела положителен резултат от 4,22 промила алкохол в издишания въздух. За извършеното нарушение по Закона за движение по пътищата, на обвиняемият бил съставен акт за установяване на административно нарушение и талон за изследване. След което обвиняемият бил транспортиран до медицинско заведение, където отказал да даде проби за извършване на изследване.

Поради отказа на обвиняемия С. Т. да даде проби за изследване, концентрацията на алкохол в кръвта му била установена съгласно разпоредбата на чл. 6, ал. 9 от Наредба № 1 от 19.07.2017г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техните аналози, според която в случаите на отказ за даване на проби за изследване, концентрацията на алкохол в кръвта на водача на МПС се установява въз основа на показанията на техническото средство.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия С. Т. да продължи в съда.