Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 57-годишен мъж за палеж на лек автомобил

21 Октомври 2020 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Н.А., на 57 г., за това, че на 27.12.2017 г., в гр. Пловдив, е запалил имущество със значителна стойност - лек автомобил, марка „Мазда“, собственост на другиго - К.С., като пожарът е представлявал опасност за живота на други хора и е имало опасност да се разпростре върху други имоти със значителна стойност - четири жилищни сгради и един гараж. От извършеното са последвали значителни вреди върху лекия автомобил „Мазда“ и върху жилищна сграда с площ от 46 кв.м. (всички вреди са на обща стойност 17 900 лв.) - престъпление по чл. 330 ал. 3 пр. 1 вр. с ал. 2 т.1 и т.2 вр. чл. 330 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Н.А. и пострадалият К.С., собственик на лекия автомобил „Мазда“, работили в една и съща фирма в гр. Пловдив. К.С. бил инженер - конструктор, а Н.А. се водел негов подчинен като оператор - монтажник. Между двамата понякога възниквали дребни конфликти, защото К.С. бил инженер, а пък Н.А. се възприемал като „стар служител на фирмата“ и имал собствено виждане за извършване на трудовата дейност. Докато работел в търговското дружество, К.С. претърпял трудова злополука и напуснал. Той завел дело в съда срещу фирмата, което спечелил през 2017 г. и от дружеството трябвало да му изплатят обезщетение. Обвиняемият не приемал обстоятелството, че К.С. ще получи пари заради трудовата злополука, както и не бил забравил за дребните конфликти. По тази причина решил да запали автомобила на К.С.

На 27 декември 2017 г. Н.А. приготвил няколко бутилки с бензин, които поставил под лекия автомобил „Мазда“. Колата била паркирана пред къщата, където К. С. живеел със съпругата си, двете им деца и нейния баща. Н.А. запалил течността под автомобила и се прибрал в дома си. Малко преди полунощ жената видяла пламъците пред стаята, където спели. Семейството напуснало дома. Помещенията се напълнили с дим, а огънят обхванал прозореца на стаята, фасадата и се насочил към покрива.

Пострадалите се обадили на тел. 112, преди това със съседите се опитали да гасят. Имало е опасност при пожара да пострадат и други хора и да бъдат засегнати съседни къщи. През януари 2018 г. обвиняемият Н.А. е бил установен от полицейските служители. По делото са извършени множество експертизи.

Делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Пловдив.