Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа обвиняем за държане на високорискови наркотични вещества

21 Октомври 2020 г.

На 20.10.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Н. П., на 46 години, за престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1, пр. 1 от НК.

Н. П. е обвинен в това, че на 20.10.2020 г., около 01,20 ч., в гр. София на бул. „Княгиня Мария Луиза“, без надлежно разрешително изискващо се съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високорискови наркотични вещества – амфетамин. Като амфетаминът е включен в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина“ и е поставен под контрол съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Обвиняемият Н. П. е многократно осъждан, последните му осъждания са отново за извършени престъпления по чл. 354а, ал. 3 от НК. Престъплението, за което е повдигнато обвинение на Н. П., е наказуемо с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева.          

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 20.10.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия Н. П. за срок до 72 часа. На 22.10.2020 г. ще бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.