По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Пловдив е осъден рецидивист на 5 години затвор за грабеж от 77-годишна жена

20 Октомври 2020 г.

Днес, 20 октомври 2020 г., по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Пловдив е осъден Е. С.  за това, че на 14 октомври 2019 г., в гр.  Пловдив, при условията на опасен рецидив, отнел чужди вещи – пари в размер на 2500 лева, от владението на 77-годишна жена, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила – престъпление по чл. 199 ал.1 т.4 вр. чл. 198 ал.1 вр. чл. 29 ал. 1 б. А и б. Б от Наказателния кодекс.

Окръжен съд – Пловдив наложи на Е.С. наказание от 5 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим. 

Е. С. се запознал случайно с пострадалата 77-годишна жена пред Пробационната служба в гр. Пловдив, където бил отишъл, защото изтърпявал наказание „пробация“.  Жената споделила, че живее сама. Поискала от Е. С. да й свърши услуга срещу заплащане. Двамата се отправили към дома й заедно с още един свидетел. Жената дала 500 лева на Е.С. при първото  посещение и той видял къде държи спестяванията си.

На 14 октомври 2019 г. подсъдимият  Е. С. решил да ограби жената. Позвънил на вратата, като казал, че е от полицията. Пострадалата отворила. Е. С. я  блъснал и влязъл в дома й, след което я ударил с юмруци няколко пъти по лицето, като от нараняванията й потекла кръв. Той взел плик със спестяванията на жената в размер на 2500 лева и избягал.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.