Районна прокуратура-Свиленград привлече като обвиняеми по бързо производство двама иракски граждани за незаконно превеждане през границата на техен сънародник

20 Октомври 2020 г.

Районна прокуратура - Свиленград привлече като обвиняеми по бързо производство иракските граждани Ж.А., на 47 г., и 24-годишната Б.Х. за  това, че на 19.10.2020 г. през ГКПП - Капитан Андреево, в съучастие, превели през границата на страната, от Република Турция в Република България, иракски гражданин, без разрешение на надлежните органи, като за превеждането е използван лек автомобил, марка „Фолксваген“  - престъпление по чл. 280, ал. 2,т.1, т. 3 и т. 4, вр. ал. 1 вр.чл.20 ал.2 от Наказателния кодекс.

Иракските граждани Ж.А.  и дъщеря му Б.Х. живеели в Белгия. Съпругът на 24-годишната жена не бил с тях, а се намирал в Ирак. Той се опитвал няколко пъти да си извади виза за Белгия, но му било отказвано.  По тази причина мъжът се снабдил с фалшива румънска лична карта и неговите роднини отишли да го вземат от Ирак, за да го отведат в Белгия. Тримата пътували с лек автомобил, марка „Фолксваген“, управляван от Ж.А. На 19.10.2020  г., около 13,30 ч., те пристигнали на ГКПП – Капитан Андреево. При извършената гранична полицейска проверка било установено, че съпругът на Б.Х. използвал неистински документ за самоличност – румънска лична карта.

Под надзора на Районна прокуратура - Свиленград се извършват активни действия по разследването.