Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняем за отправяне на закана с убийство

20 Октомври 2020 г.

Днес, 20.10.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия И. К. за това, че се заканил с убийство на Д. К., като заредил пистолет и го опрял в гърдите на Д. К., и това заканване е могло да възбуди основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

Пострадалият Д. К. работел в Център за градска мобилност. На 28.11.2019 г. той и колегата му И. Л. извършвали проверка за неправилно паркирани автомобили на територията на гр. София.

Около 09,30 ч. те поставили техническо устройство тип „скоба“ на лек автомобил, паркиран на бул. „Арсеналски“ в гр. София. Този автомобил бил собственост на обвиняемия И. К., който паркирал и отишъл до сграда в близост, без да заплати такса за паркиране. Излизайки от сградата, обвиняемият видял, че на автомобила му е поставена „скоба“ и се обадил в Центъра за градска мобилност, като поискал тя да бъде махната.

Около 10,00 ч. на мястото пристигнали Д. К. и И. Л. Обвиняемият бил много ядосан и още като видял двамата служители започнал да ги обижда и да се държи арогантно с тях. Пострадалият Д. К. първи слязъл от служебния автомобил и се приближил до автомобила на И. К. Тогава обвиняемият се заканил с убийство на Д. К. с думите: „Сега ще те гръмна и ще ти разкажа играта!“, като извадил пистолет от кобур на кръста си, заредил го и го опрял в гърдите на пострадалия.

Отправените закани към Д. К. възбудили у него основателен страх за осъществяването им. Той се отдалечил от обвиняемия и подал сигнал на телефон 112. Във връзка с подадения сигнал на място бил изпратен полицейски екип.

По случая било образувано досъдебно производство. Предстои делото срещу обвиняемия И. К. да продължи в съда.