Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем, държал акцизни стоки без бандерол

19 Октомври 2020 г.

На 19.10.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия А. А. за това, че е държал акцизни стоки без бандерол, когато такъв бандерол се изисква съгласно Закона за акцизите и данъчните складове и Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, а именно тютюневи изделия за пушене с водна лула (наргиле) с тегло 13,200 кг на обща стойност 4476 лева и с общ дължим акциз 2006,40 лева - престъпление по чл. 234, ал. 1, пр. 1 и пр. 2 от НК.

В сектор „Оперативен контрол“ към ГД отдел „Митническо разузнаване и разследване“, Агенция „Митници“, постъпила информация, че в социалните мрежи се предлага за продажба тютюн за наргиле. В тази връзка и с оглед проверка на информацията полицейски инспектор от сектор „Оперативен контрол“ осъществил контакт в социалната мрежа с обвиняемия А. А. и си уговорил среща с него в гр. София.

На 21.05.2020 г. около 19,00 ч. полицейският инспектор се срещнал с обвиняемия. Двамата отишли заедно до автомобила на А. А. Той отворил багажника, вътре се намирали 12 броя кутии с тютюн за наргиле по 1 кг, които нямали български акцизен бандерол. Тогава полицейският инспектор се легитимирал и извикал колегите си да дойдат при тях.

При проведения впоследствие разговор А. А. заявил, че в дома му имал още малко тютюн. След посещение на жилището му на 21.05.2020 г. били установени една опаковка с тютюн за наргиле  от 1 кг и 5 опаковки от по 40 гр тютюн за наргиле, които също нямали български акцизен бандерол. За извършената проверка бил изготвен протокол, а акцизните стоки без бандерол били иззети.

В хода на разследването било установено, че държаните от обвиняемия акцизни стоки без бандерол са с общо тегло 13,200 кг, на обща стойност 4476 лева и с общ дължим акциз 2006,40 лева.

Предстои делото срещу обвиняемия А. А. да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.