По искане на Окръжната прокуратура във Варна е задържан под стража обвиняем за използване на чужд платежен инструмент без съгласието на титуляра

19 Октомври 2020 г.

21-годишният Християн Х., който е бил привлечен към наказателна отговорност за използване на чужд платежен инструмент без съгласието на титуляра от Окръжната прокуратура във Варна, е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. С определение на Варненския окръжен съд е било уважено искането на прокуратурата на обвиняемия да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда.

Престъплението по член 249, ал. 1 от НК е извършено в съучастие и като продължавано деяние. По образуваното досъдебно производство по случая са налице и доказателства, че Християн е извършил и кражба. За престъплението по член 194, ал. 1 от НК предстои 21-годишният младеж да бъде привлечен като обвиняем.

На 14 октомври тази година обвиняемият откраднал банкова карта от лек автомобил, паркиран в двора на къща. След това с картата залагал в казино и  пазарувал от два магазина. Стойността на изтеглените пари с три трансакции от чуждия платежен инструмент е 137 лева.

Въпреки младата си възраст, Християн има влезли в сила 10 присъди за престъпления против собствеността и против народното здраве. Има и една присъда за кражба, по която му е наложено наказание 1 година лишаване от свобода. Тя все още не е влязла в законна сила.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.