Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми и задържа двама мъже, платили с фалшиво евро за 32 единици криптовалута

16 Октомври 2020 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми С.Й., на 31 г., и и А.Ю., на 28 г., за това, че на 1 ноември 2019 г., в гр. Пловдив, като съизвършители, в съучастие, прокарали в обръщение подправени парични знаци – 72 броя банкноти с номинал от 100 евро, като е извършено с тях плащане в брой на другиго – италиански гражданин, за общо 32 броя единици криптовалута от вида „Ethereum“, като са знаели, че паричните знаци са подправени – престъпление по чл. 244 ал.1 пр. 1 вр чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Престъплението е било разкрито след проведени множество процесуално – следствени действия и издирвателни мероприятия от служители на отдел „Икономическа полиция“  при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив.

Преди няколко месеца в ОД на МВР – Пловдив е бил получен сигнал, че италиански гражданин, постоянно пребиваващ в гр. Пловдив, е прехвърлил криптовалута, срещу която получил фалшиви евро в банкноти в кеш.

36-годишният чужденец инвестирал в модерното платежно средство от няколко години. Чрез комуникация по мобилно приложение с него се свързали неизвестни лица, които му предложили да изкупят валутата му на атрактивна цена. Пострадалият се съгласил, последвала среща в гр. Пловдив с кандидат-купувача. След като италианецът като продавач прехвърлил своята криптовалута, получил сумата от 7200 евро в плик. На следващия ден той се усъмнил в истинността на получените банкноти и бил подаден сигнал в полицията.

За случая незабавно е била уведомена Окръжна прокуратура – Пловдив, като в отдел „Икономическа полиция“ е било образувано досъдебно производство. На 12 октомври 2020 г. под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив са били извършени множество процесуално-следствени действия - претърсвания и изземвания в обекти, находящи се на различни места на територията на страната.

Двамата обвиняеми са били установени и задържани от служители на ОД на МВР – Пловдив за срок от 24 часа по Закона за МВР, като впоследствие с постановление на наблюдаващия прокурор задържането е продължено за  срок от 72 часа.

Днес, 16 октомври 2020 г., делото спрямо С.Й. и А.Ю. е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Пловдив.