Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем за палеж по непредпазливост

16 Октомври 2020 г.

На 16.10.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу К. А. за това, че запалил по непредпазливост чужди имоти със значителна стойност  –  три помещения, собственост на „Ф.Р.Е.“ ООД, с управител Е. Б., лек автомобил, собственост на Д. Д., и лек автомобил, собственост на Б. К., всичко на обща стойност 119 186 лева, като от това са последвали значителни вреди на стойност 20 955,05 лева - престъпление по чл. 331, ал. 3, пр. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 330, ал. 1  от НК.    

„Ф.Р.Е.“ ООД с управител Е. Б. притежавало три помещения в гр. София, на бул. „Ботевградско шосе“, обособени като мебелен цех, офис и автосервиз. Помещението, използвано за автосервиз, било отдадено под наем на обвиняемия К. А. В него той извършвал ремонти на автомобили. В автосервиза били паркирани лек автомобил, собственост на Д. Д,. и лек автомобил, собственост на Б. К. Посочените автомобили били оставени на обвиняемия, за да им извърши ремонт.

На 30.01.2019 г. около 12,30 ч. обвиняемият К. А. се намирал в автосервиза и започнал да извършва ремонтни дейности по автомобила на Д. Д., който бил оборудван с газова уредба. Преди да започне ремонта на автомобила, обвиняемият следвало да спре притока на газ от бутилката към двигателя. Това не било сторено от К.А. Той усетил силен мирис на газ, идващ откъм маркуч между газовия изпарител и рейката. Свалил маркуча и решил да смени филтъра му. В този момент от маркуча започнала да изтича газ и възникнал пожар.

В същото време в помещението, предназначено за мебелен цех, се намирал Ф. Н. Той чул взрив и паднал на земята. Станал и видял, че половината стена я няма, а откъм автосервиза се подават пламъци. Веднага отишъл при обвиняемия и двамата се опитали да загасят пожара, но не успели и той се разраснал като обхванал и трите помещения, както и двата леки автомобила. Ф. Н. подал сигнал на телефон 112. Пожарът бил изгасен след намесата на екип на пожарната.

В хода на разследването било установено, че запаленото имущество е на обща стойност 119 186 лева, а щетите в резултат на пожара, са за 20 955,05 лева.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия К. А. да продължи в съда.