По споразумение с Окръжна прокуратура – Враца е наложено наказание за неправомерно получаване на средства по схеми, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието

15 Октомври 2020 г.

Съдът е одобрил споразумение, сключено между Окръжна прокуратура – Враца и защитата на подсъдимия Б.Б., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. ал. 2, вр. ал. 1от НК.

Подсъдимият Б. имал заявено участие в две схеми за обвързано подпомагане - за млечни крави и за биволи, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. В тази връзка, на 23.10.2017 г., той подал в Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ в гр. Враца декларация, ведно с опис на документите, доказващи реализация на произведената продукция и за разпределение на новородените телета (месо). Същите следвало да отговарят на Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

Впоследствие било установено, че Б.Б. представил неверни сведения относно количествата на реализираното мляко, като вписал в описа фактури за продажба на продукцията. В резултат на действията си той целял да получи обща сума в размер на 11 324, 25 лева, която му била изплатена на основание на декларираните от него сведения.

Подсъдимият се е признал за виновен за извършеното от него престъпление и се е съгласил да му бъде наложено наказание от десет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.