Окръжна прокуратура – Видин е предала на съд обвиняем за блудство с малолетно момиче

15 Октомври 2020 г.

Окръжната прокуратура във Видин е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Р.М., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 149, ал. 5, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Четиридесетгодишният М. работел като санитар в Центъра за стари хора. Мъжът имал дългогодишно приятелство със свой съселянин, който със съпругата си отглеждал три деца. Помагал на това семейство, когато било финансово затруднено.

На 21.05.2020 г. в Детска педагогическа стая – Видин постъпил сигнал от Държавна агенция за закрила на детето, с който се уведомявало за постъпили данни за дете в риск. Касаело се за деветгодишно момиче, живеещо в село във Видинска област, с което близък на семейството му извършвал блудствени действия. Незабавно било изискано съдействие от компетентните органи.

В хода на разследването по случая от свидетелските показания е било установено, че обвиняемият М. често купувал на дъщерята на приятелското му семейство „вафли, сладоледи и други вкусни неща“, „кукли, колички и други играчки“. Откакто момичето ходело на детска градина от 2015 г., обвиняемият М. го водел и го прибирал от там, а след това и от училище. Купувал му закуска, давал му пари. Детето било споделяло на няколко лица за блудствените действия, които РМ. извършвал с нея, както и че я заплашвал. Други свидетели са заявявали, че им правило впечатление, че момичето било притеснено, нервно, плачело, задавало въпроси, не отговарящи на възрастта му.

По досъдебното производство, като свидетел при разпит в „Синя стая“, проведен в присъствието на съдия, деветгодишната ученичка разказала как Р.М. се грижел за семейството й, като давал пари. За първи път мъжът извършил блудствените действия с нея, когато била на пет години. Принудил я към това със заплахи, че „ще вкара родителите ѝ в затвора, а братята ѝ - в дом за социални грижи“. Не споделяла за случващото се в дома му, поради страх за близките си.

Осъщественото от обвиняемия деяние представлява особено тежък случай, разкриващ изключително висока степен на обществена опасност. През продължителен период от време – около пет години, той извършвал блудствените си действията, против волята на малолетното дете, като нямал намерение да ги преустановява.

Обвиняемият Р.М. се счита за неосъждан, тъй като спрямо него е настъпила реабилитация по право, след като през 2003 г. той бил осъден за блудство. Понастоящем му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по наказателното производство.