Обвиняем, шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си 2,93 на хиляда, е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

15 Октомври 2020 г.

На 15.10.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С. Б. за това, че управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,93 на хиляда, установено по надлежния ред - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. 

На 11.05.2020 г. около 09,45 ч. в гр. София, кв. „Модерно предградие“, полицейски служители при 09 РУ-СДВР, изпълнявайки служебните си задължения, предприели действия по извършване на проверка на лек автомобил, управляван от обвиняемия С. Б. Констатирайки, че обвиняемият лъхал силно на алкохол и бил във видимо неадекватно състояние, служителите на МВР поискали съдействие от екип на отдел „Пътна полиция“ към СДВР.

Пристигналите на мястото полицейски служители изпробвали С. Б. за наличие на алкохол в кръвта му с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510”. Пробата на обвиняемия отчела положителен резултат - 2,93 промила алкохол в издишания от него въздух. За извършеното нарушение по Закона за движение по пътищата на обвиняемия бил съставен акт за установяване на административно нарушение и бил издаден талон за медицинско изследване. След това той бил транспортиран до медицинско заведение, където заявил, че не желае да дава проби за извършване на изследване.

Поради отказа на обвиняемия С. Б. да даде проби за изследване, концентрацията на алкохол в кръвта му била установена съгласно разпоредбата на чл. 6, ал. 9 от Наредба № 1/19.07.2017 г. за реда за установяване концентрацията алкохол в кръвта и/или употреба на наркотични вещества или техни аналози, съгласно която в случаите на отказ за даване на проби за изследване, концентрацията на алкохол в кръвта на водача на МПС се установява въз основа на показанията на техническото средство.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия С. Б. да продължи в съда.