Разследване срещу обвиняем за измама приключи с внасяне на обвинителен акт в Софийски районен съд

15 Октомври 2020 г.

На 15.10.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Мирослав Н. за това, че възбудил и поддържал у В. Т. заблуждението, че ще извърши ремонт в апартамента му, с което му причинил имотна вреда в общ размер на 3000 лева, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 211, вр. чл. 209, ал.1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл.29, ал.1, б. „А“ и б. „Б“,  от НК.

През месец март 2018 г. В. Т. искал да направи ремонт на апартамента си в жк. „Гео Милев“, гр. София. Свързал се с обвиняемия Мирослав Н., който се представил за майстор. Двамата се уговорили той да извърши необходимите ремонтни дейности за 800 лева.

Мирослав Н. нямал никакво намерение да извършва ремонт, а искал само да си набави имотна облага, като въведе В. Т. в заблуждение, че ще ремонтира жилището му. На 16.03.2018 г. той отишъл в апартамента на В. Т., занесъл инструменти и поискал авансово средства, за да започне ремонта. В. Т. му дал сумата от 400 лева. На следващия ден обвиняемият замазал хаотично няколко места в жилището, за да подържа заблуждението, че ще прави ремонт. Освен това Мирослав Н. заблудил В. Т., че има познат, който може да му направи изгодно мебели за кухня.

На 18.03.2018 г. обвиняемият се появил в апартамента с неустановено лице, което представил като мебелист. Отправяйки изгодно предложение към В. Т., Мирослав Н. го заблудил, че ще бъде направен ремонт и на кухнята, и на врати на апартамента. В резултат В. Т. дал на обвиняемия сумата от 2000 лева.

Обвиняемият продължил да се появява и да замазва хаотично стените в апартамента. На 20.03.2018 г. Мирослав Н. предложил на В. Т. да му уреди и кухненска маса само за 200 лева, В. Т. се съгласил и му дал поисканата сума. На 26.03.2018 г. В. Т. предал на обвиняемия още 200 лева за други мебели и 100 лева аванс за труд. На 29.03.2018 г. Мирослав Н. поискал авансово плащане за труд в размер на още 100 лева, които В. Т. отново му дал.

Обвиняемият нямал никакво намерение да извършва ремонт, нито да осигури подмяна на врати и мебели. На 30.03.2018 г. Мирослав Н. съобщил, че трябва да отиде в болница и повече не се появил в апартамента на В. Т.

В хода на разследването било установено, че Мирослав Н. е осъждан.  Престъплението е извършил в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година и след като е бил осъждан повече от два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

Предстои делото срещу него да продължи в съда.