Главният прокурор Иван Гешев представи в правната комисия на НС доклад за дейността на прокуратурата в периода януари-август 2020 г

14 Октомври 2020 г.

Днес, 14.10.2020 г. главният прокурор на Република България Иван Гешев представи в Комисията по правни въпроси на 44-то Народното събрание доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона в периода януари-август 2020 г.

Докладът е изготвен на основание чл.138а, ал.2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и  съобразно решение на парламента от 23.07.2020 г. Пред депутатите главният прокурор заяви, че такъв доклад за 8 месеца се прави за първи път.

„Резултатите от съвместната дейност с МВР за противодействие на конвенционалната престъпност са впечатляващи въпреки ситуацията с пандемията от COVID-19. Проведени са 307 Специализирани полицейски операции за 8 месеца на територията на 441 населени места в 27 области. Разкрити са 497 престъпления“, каза Иван Гешев.

Той посочи, че за първите 5 месеца кражбите са намалели с 22%, грабежите – с около 19%, а престъпленията, свързани с отнемане на МПС – с 13,4%.

Гешев отчете, че е постигнат сериозен успех в пресичането на телефонните измами, от които страда „най-уязвимата част от българското общество - възрастните хора“. За първите 5 месеца на годината регистрираните телефонни измами са с 90,7 % по-малко спрямо 2019 г, с 91,6 % по-малко спрямо 2018 г.и с 94,1 % спрямо 2017 г. "Резултатът е, че сега нашите родители, баби и дядовци могат да живеят по-спокойно и по-сигурно", каза Гешев. Той припомни, че само преди дни е осъдена организирана престъпна група за телефонни измами, действала в град Левски, която е възстановила парите, отнети от жертвите на престъпленията.

Главният прокурор подчерта, че благодарение на съвместната работа на прокуратурата и контролните органи в държавата е спряно нерегламентираното горене на опасни отпадъци. Води се досъдебно производство за „най-голямото екологично престъпление в историята на България“, при разследването на което са открити хиляди тонове опасни отпадъци със съдържание на олово, някои от тях заровени близо до водоизточници и до населени места.

За първите 8 месеца на т.г. прокуратурата е наблюдавала 2282 дела за корупция, като новообразуваните са 525, а досъдебните производства за злоупотреби с евросредства, започнати от началото на годината - 122 .

Главният прокурор отговаря на въпроси на депутати близо 3 часа.

По повод проверката на приватизационните сделки той съобщи пред комисията, че в прокуратурата е получен анализ на ДАНС за над 50 предприятия и когато се събере и анализира цялата информация, ще се прецени дали има извършени престъпления, изтекла давност и пр. В голяма част от сделките има нарушения, но е въпрос на правен анализ дали те са престъпления.

В отговор на въпрос, свързан с т.нар. в медиите „Апартаментгейт“, главният прокурор заяви, че се извършва цялостна проверка на всички произнасяния по случая на първоинстанционните прокуратури.

„Прокуратурата е част от съдебната система, но не е цялата, и навсякъде има сходни проблеми. Моето разбиране е, че аз трябва да защитя независимостта на прокуратурата,  да защитя колегите си, защото иначе те ще бъдат несправедливо атакувани по всякакъв начин. Нямам никакви притеснения за никакви форми на контрол, нямам притеснения да участвам във всякакви дискусии и формати, да се създават всякакви органи, които да контролират дейността на главния прокурор.  Тук за мен става въпрос за политически натиск. Главният прокурор е висш държавен служител, който се занимава основно с административна дейност, и вероятността да извърши престъпление е такава, каквато е при премиер, президент и всеки друг държавен служител. Пропагандата теза, че няма кой да ме разследва, е чисто политическа теза, и тя не издържа“, каза Иван Гешев в отговор на въпроси за правомощията на фигурата главен прокурор и контрола на дейността му.

Главният прокурор даде подробна информация за проверки и дела от обществен интерес, включително за проверки на снимки и аудиозаписи, а също и за т.нар. от медиите случай „Барселонагейт“. Той съобщи, че само проверките на т.нар. "Къщи за гости" са над 100, и те са взети на специален надзор от апелативните прокуратури.

Главният прокурор обясни, че прокурорите работят с Наказателен кодекс от времето на Тодор Живков и с формален Наказателно-процесуален кодекс (НПК), което пречи „да се постигнат резултатите, които обществото очаква“. Въпреки това оправданите лица и върнатите дела трайно намаляват. Часове преди заседанието на комисията в НС  зам. главният прокурор Красимира Филипова представи предложения на прокуратурата за промени в НПК.

След като докладът за работата на прокуратурата бе приет от правната комисия, Иван Гешев благодари на депутатите и изрази готовност и в бъдеще да е на тяхно разположение, ако имат въпроси.