Обявен за международно издирване, бе задържан по искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново

13 Октомври 2020 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново, съдът взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на български гражданин, обявен за международно издирване.

В Окръжна прокуратура-Велико Търново е образувана преписка въз основа на постъпил сигнал от Дирекция„МОС”, отдел СИРЕНЕ – гр. София относно Р.Г., обявен за международно издирване от германските власти въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Районен  съд в гр. Мьонхенгладбах, ФР Германия, за незаконен трафик на наркотични вещества в големи размери.

С постановление на прокурор, Р.Г. е задържан за срок до 72 часа. След извършена проверка, прокуратурата е установила, че ЕЗА отговаря на изискванията на чл.36 и чл. 37 от ЗЕЕЗА. Искането на прокуратурата е уважено, като съдът е определил мярка за неотклонение задържане под стража на издирваното лице, с оглед осигурявана на присъствието му в производството по предаване. Съдебният акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново.

Предстои  образуване на съдебно производство по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест за евентуално изпълнение на заповедта на германските власти.