Ефективно наказание лишаване от свобода получи рецидивист за кражба, след постигнато споразумение със Софийска районна прокуратура

12 Октомври 2020 г.

Съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия Васил П. за извършено от него престъпление по чл. 196, ал.1, т.2 вр. чл.195, ал.1, т. 3 и т. 4, вр. с чл.194, ал.1, вр. чл. 29, ал.1, б. „Б“, вр. чл.26, ал.1 от НК.

На 15.11.2019 г. в гр. София, бул. „Цариградско шосе“, с две деяния, чрез повреждане на прегради здраво направени за защита на имот и чрез използване на моторно превозно средство, Васил П. е отнел чужди движими вещи на обща стойност 1938,03 лева, от владението на различни лица, както следва:

За времето от около 01,00 ч. до около 01,20 ч. от офис на „Д.“ ЕООД, чрез повреждане на прегради здраво направени за защита на имот (разбил прозорци на офиса), отнел чужди движими вещи - парична сума в размер на 502,45 лева, собственост на „Д.“ ЕООД, от владението на управителя Б. Д., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

За времето от около 01,20 ч. до около 01,40 ч. от служебно помещение към ресторант „А.“, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот (разбил прозорец на служебното помещение), отнел чужди движими вещи - метална каса, касов ключ, ключове за лек автомобил, таблет и парични суми, на обща стойност 1435,58 лева, собственост на „А.“АД, от владението на управителя Ц. А., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

Престъплението Васил П. е извършил в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като изпълнението на наказанията не е отложено по чл. 66 от НК.

С определение на Софийски районен съд на подсъдимия Васил П. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, което ще бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.

Споразумението не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.