Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми двама мъже за незаконна преработка на тютюневи изделия в нелегален цех в с. Калековец, обл. Пловдив

12 Октомври 2020 г.

Двама мъже са задържани при Специализирана полицейска операция на ОД на МВР – Пловдив за противодействие на икономическата престъпност под надзора на Районна прокуратура – Пловдив.

На 10 октомври 2020 г., в с. Калековец, обл. Пловдив, служители на РУ – Труд извършили проверка в стопанско хале, което се намирало в края на селото. Помещението било добре прикрито и с поставени ламаринени плоскости на прозорците. При претърсване и изземване, извършени в условията на неотложност, в халето са установени 1600 кг нарязан тютюн, 27 денка /бали/ сухи листа тютюн, подготвени за преработка, три машини за рязане на тютюн, две – за сушенето му, електронни везни и др. Пред вратата на халето е бил паркиран микробус, пълен с бали с ненарязан тютюн.

Като съпричастни към незаконната преработка на тютюневите изделия са задържани двама мъже – Р.А., на 40 г. и Е.Д., на 40 г. Те са привлечени като обвиняеми за производство и държане с цел разпространение на тютюневи изделия без надлежно разрешително в немаловажен случай – престъпление по чл. 234 ал.2 вр. чл. 20 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Двамата обвиняеми за задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Пловдив.

Разследването по случая продължава, предстои извършване на допълнителни процесуално-следствени действия.