Софийска районна прокуратура предаде на съд 23-годишен за кражба, извършена в условията на опасен рецидив

23 Септември 2020 г.

На 23.09.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Траян Д., на 23 години, за това, че при условията на посредствено извършителство, чрез използване на наказателно неотговорно лице - малолетния към датата на инкриминираното деяние Р. Д., както и чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот, отнел чужди движими вещи на обща стойност 7996 лева, собственост на „М.С.“ ЕООД, от владението на Ю. А., без неговото съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието било извършено и при условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ НК.

На 05.09.2018 г. обвиняемият Траян Д. решил да набави за себе си средства по неправомерен начин. За целта, около 06,00 ч. на същата дата, Траян Д. отишъл заедно с малолетния Р. Д. до фургон, разположен в двора на училище в ж.к. „Красна поляна“, гр. София. Обвиняемият разбил входната вратана фургона и по този начин си осигурил достъп до вещите намиращи се в него. След това, Траян Д. взел и изнесъл с помощта на малолетния Р. Д. извън двора на училището машина за боядисване и шпакловане, два електрически миксера за строителни смеси, ъглошлайф и рутер, всички вещи на обща стойност в размер на 7996 лева. Действията на обвиняемия Траян Д. и малолетния Р. Д. били възприети от свидетел, който се опитал да ги задържи на мястото, но не успял.

Горепосочените вещи били собственост на „М.С.“ ЕООД и се намирали във владението на Ю. А., в качеството му на технически ръководител на дружеството.

По случая било образувано досъдебно производство, установено било, че обвиняемият Траян Д. е осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода” не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК. Към момента същият търпи наказание „лишаване от свобода“ наложено по друго наказателно производство.

Предстои делото срещу него да продължи в Софийски районен съд.