Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми и задържа четирима мъже за отвличане и грабеж

21 Септември 2020 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми И.С., на 25 г., С.Х., на 33 г., К.К., на 22 г. и Й.А., на 32 г., за това, че на 19 септември 2020 г., в гр. Пловдив, като съизвършители са отвлекли 44-годишен мъж, като деянието е извършено от повече от две лица – престъпление по чл. 142 ал. 2 т. 2 вр. чл. 142 ал.1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, както и за това, че на 19 септември 2020 г., по пътя за хижа „Студенец“, обл. Пловдив, като съизвършители и в съучастие, отнели чужди движими вещи от владението на пострадалия 44-годишен мъж с намерение противозаконно да ги присвоят, като за това употребили сила и заплашване – престъпление по чл. 198 ал.1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Престъплението е разкрито за няколко часа в резултат на съвместните действия на служители на ОД на МВР – Пловдив – Второ РУ – Пловдив и Окръжна прокуратура – Пловдив.

До момента е установено, че в гр. Пловдив, на 19 септември 2020 г., около 1 часа през нощта, пострадалият 44-годишен мъж бил в дома си, когато на вратата позвънили двама от обвиняемите. Той познавал единия от тях – 22 годишен мъж, с когото имали стар имуществен спор. Двамата издърпали пострадалия от дома му, след което го качили в лек автомобил, паркиран наблизо. Малко по-късно в колата се качили и другите двама извършители. Всички се отправили с автомобила в посока към  хижа „Студенец“, обл. Пловдив, като спрели в гориста местност.  Там 44-годишният мъж бил свален от  автомобила и в продължение на близо четири часа бил малтретиран, като му бил нанесен и побой. Обвиняемите отнели мобилния телефон на пострадалия, дебитна карта и сумата от 20 лева, качили го отново в автомобила и потеглили обратно към гр. Пловдив. Към 5 часа сутринта пострадалият бил изоставен на път, близо до дома си. За случая е бил подаден сигнал във Второ РУ на МВР – Пловдив.

С постановление на наблюдаващия прокурор четиримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа, в рамките на които ще се прецени отправяне на искане за вземане спрямо всеки един тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Разследването по случая продължава.