Ефективни присъди за тримата подсъдими за грабеж на 95-годишна жена от Девня след одобрено от съда споразумение с Териториалното отделение в Девня към Районната прокуратура във Варна

21 Септември 2020 г.

Братята Йордан и Величко Т. и съучастникът им Димитър Ст., които са били предадени на съд с обвинителен акт на прокурор от Териториалното отделение в Девня към Районната прокуратура във Варна за грабеж на 95-годишна жена, получиха днес ефективни присъди. И тримата мъже, които са на възраст от 34 до 27 години, ще търпят наказание 1 година лишаване от свобода в затвор.

Подсъдимите се признали за виновни и сключили споразумения с прокуратурата, които състав на Девненския районен съд одобрил като непротиворечащи на закона и морала. Пострадалата 95-годишна жена, жертва на грабежа, е починала през месец юли.

На 23 срещу 24 март тази година по време на извънредното положение заради пандемията от COVID-19, извършителите на грабежа влезли в дома на самотно живеещата жена. За нея им разказал 27-годишният Димитър, който бил неин съсед и знаел, че старицата е вдовица. В една от стаите жената спяла. 34-годишният Йордан се приближил до леглото й и с ръка затиснал устата й, а през това време брат му Величко викал „Давай парите“.

Жената не можела да диша, направила опит да се освободи, но Йордан отдръпвал за малко ръцете от устата й, след това отново я притискал. С намерен в дома на жертвата чорап Йордан запушил устата й, а ръцете й завързал с кърпа. Останалите съучастници през това време наблюдавали действията му и имали готовност да се включат.

След като сломили съпротивата й, тримата започнали да тършуват из къщата, като търсели пари. Всичко по-ценно, което харесали, напълнили в чували. Задигнали дори хранителните продукти, домакински пособия, дрехи, инструменти, сечива, телевизор, зимнина. Уговорката помежду им била ограбеното от всеки да си остане за него, а не да го делят.

На 24 март жената успяла да натисне паник-бутона. Отзовалият се на сигнала охранител научил за грабежа от пострадалата. За престъплението бил уведомен синът й, който подал сигнал в РУ на МВР в Девня.

Двамата братя са осъждани, но реабилитирани по право. Единият е учил до трети клас, а другият е без образование. Съучастникът им Димитър е криминално проявен, но не е осъждан. Той е с начално образование и води живот на бездомник.

Одобрените от Девненския районен съд споразумения са окончателни и влизат в сила днес.