Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняем за отправяне на закани с убийство и закани за запалване на имот

21 Септември 2020 г.

На 21.09.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия А. Д. за това, че се е заканил на Б. Г. с убийство, като многократно ѝ казал, че ще я убие и че е по-добре да е мъртва и студена, че ще и прати хора да я убият, и тези закани са възбудили основателен страх за осъществяването им – престъпление по чл. 144, ал.3, вр. ал.1 от НК. А. Д. е обвинен и в това, че се многократно заканил по отношение на Б. Г. с престъпление по чл. 330 от НК - да запали къщата ѝ, и тези закани са възбудили основателен страх за осъществяването им - престъпление по чл. 320а, вр. чл. 330, ал.1 от НК.

Пострадалата Б. Г. била студент в гр. София. През 2018 г.  тя се запознала с неин колега от университета - обвиняемия А. Д. Двамата имали връзка, която Б. Г. прекратила по нейно желание. След раздялата им обвиняемият започнал постоянно да изпраща на Б. Г. съобщения със заплахи и закани. В телефонни разговори А. Д. заплашвал Б. Г., че ще я убие и че е по-добре да е мъртва и студена, ако не се върне при него, също така че ще ѝ прати хора да я убият. А. Д. отправял закани, че ще запали къщата, в която тя живеела заедно с майка си. Обвиняемият неколкократно посещавал дома на Б. Г., блъскал по вратите на къщата, отправял заплахи за живота на Б. Г. и настоявал да бъде пуснат да влезе в къщата.

На 17.01.2019 г. Б. Г. била в гр. София, тъй като имала занятия в университета. През целия ден обвиняемият ѝ звънял, както от личния си така и от други мобилни номера, като желаел да се срещне с нея. След като приключила занятията си, пред сградата на университета, Б. Г. била пресрещната от А. Д. Той отново отправил закани спрямо нея, нанесъл ѝ удар с ръка през лицето, като я заплашил да не разказва на никого за това.

След този случай Б. Г. продължавала да получава закани за живота си, чрез съобщения и обаждания от обвиняемия. През месец юни 2019 г. тя подала жалба до прокуратурата против А. Д.

По случая било образувано досъдебно производство. Предстои делото срещу обвиняемия А. Д. да продължи в съда.