7 Август 2020 г.

Районна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт за извършена измама с предоставяне на документи пред НОИ за трудов стаж при пенсиониране 

Сподели

Районна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 62-годишната А.Г.  и спрямо Л.Л., на 52 г.,  за това, че за времето от месец юни 2014 г. до месец декември 2019 г., в условията на продължавано престъпление, след общ предварителен сговор, с цел да набавят за себе си имотна облага, са въвели в заблуждение 32 граждани, с което им причинили имотна вреда в особено големи размери - общо в размер на 234 025 лв. -  престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 2 и т. 5, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс,

А.Г. и Л.Л., както и 40-годишната Н.Г., са предадени на съд и за това, че в периода от месец ноември 2017 г. до месец февруари 2019 г., в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление, в съучастие помежду си, съставили неистински официални документи - УП №30 и трудови книжки, с цел да бъдат използвани пред длъжностни лица от Териториално поделение на НОИ в гр. Пловдив за доказване на положен трудов стаж на различни лица - престъпление по чл. 308 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

А.Г. била управител на фирма със седалище в гр. Пловдив, която се занимавала с извършване на пенсионни услуги – консултации, попълване на документи и др.  Офисът бил в централната част на гр. Пловдив, като много хора посещавали дружеството във връзка с пенсионирането си. Във фирмата работел и съпругът на А. Г. – Л.Л.  По делото е установено, че за горепосочения период от време двамата въвели в  заблуждение 32 граждани, на които не им достигал трудов стаж за пенсия. Те им обяснили, че е нужно да доплатят определена сума пари в НАП, за да си закупят осигурителен стаж. Така пострадалите предали на обвиняемите различни суми пари – от 1 500 лева до 32 000 лева или общо  234 025 лева. Двамата не внесли парите в НАП, а ги задържали за себе си, Причинената имотна вреда на пострадалите не е  възстановена.

А.Г. и Л.Л. заедно с 40-годишната Н.Г., са предадени на съд и за това, че съставили и 14 броя неистински документи – УП №30 – документ за доказване на осигурителен стаж и трудови книжки, които били използвани пред служители на ТП на НОИ – Пловдив с цел доказване на трудов стаж, който не бил положен.    

Спрямо А.Г. и Л.Л. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, а спрямо Н.Г. - „гаранция“ в размер на 1 000 лева.    

В хода на разследването по настоящото дело са били отделени материали по ново досъдебно производство, което също се води в Районна прокуратура – Пловдив,  за извършено престъпление по чл. 212 ал. 1 от Наказателния кодекс  – за документна измама на обща стойност около 4 млн. лева, касаеща отпускането на пенсии на множество лица, с което е бил ощетен Националния осигурителен институт. По досъдебното производство се извършва проверка на над 170 пенсионни досиета, обявени първоначално за изгубени от НОИ, а след това открити в помещение, ползвано от А.Г. и Л.Л. Целта на проверката е да се установи дали вписания в документите стаж на лицата отговаря на действително положения от тях труд и заемана длъжност.