Във връзка с образувано от СРП досъдебно производство по чл. 325, ал. 1 НК, e задържано лице, изтръгнало мобилно устройство от ръцете на журналист

7 Август 2020 г.

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325, ал. 1 НК (хулиганство) във връзка с нападението над граждани, в т.ч. журналисти, на 05.08.2020 г. при провеждането на Национална конференция на територията на „София Тех Парк“.

След проведените активни мероприятия от СДВР по издирване на участниците в конфликта, до момента са установени три лица.  На 06.08.2020 г. е задържан С.С. на 22 години, който присъства на мястото на инцидента, при който лице, изтръгва от журналиста П.П. мобилен телефон и го изхвърля зад поставени в района оградителни ленти. Установен и разпитан е и мъж на 66 г., който е заснет от журналисти да отправя към тях обидни и нецензурни реплики.

На 07.08.2020 г. е задържан и Д.С. на 20 години, за когото е установено, че е извършил противоправни действия – изтръгване и изхвърляне на мобилното устройство от ръцете на журналиста П.П.

Под ръководството на прокурор, СДВР продължава действията по разследването.