7 лица са задържани за срок до 72 часа след проведена специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност на територията на град Бургас

3 Август 2020 г.

7 лица са задържани за срок до 72 часа след проведена специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност на територията на град Бургас. Те са с повдигнати обвинения за кражби и грабеж, осъществени на територията на морския град. Данните съобщиха пред медиите прокурор Иван Кирков – административен ръководител на Районна прокуратура – Бургас и комисар Емил Павлов – зам. директор на ОД на МВР – Бургас.

Комисар Павлов посочи, че в специализираната полицейска операция са взели участие служители на реда от всички районни управления в Бургас, както и техни колеги от „Криминална полиция“. Задържаните са лица от почти всички жилищни комплекси в града. Откроен бе случай на задържани три лица (Калоян Т., Никола Т. и Толиан Д.), обвинени в извършване кражба на множество златни накити и паричната сума от 100 евро от апартамент в ж.к. „Изгрев“. Срещу двама от тях (Калоян Т. и Никола Т.) е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Районен съд – Бургас, а спрямо третия обвиняем е постановена мярка за неотклонение „домашен арест“. Прокурор Кирков съобщи, че ако бъдат признати за виновни лицата могат бъдат лишени от свобода за срок от 1 до 10 години. Той добави, че към момента се работи за установяване на съпричастността на обвиняемите към извършване на още редица кражби от жилища в бургаските жилищни комплекси „Изгрев“, „Зорница“ и „Славейков“.

Комисар Павлов добави, че до задържането на лицата се е стигнало много трудно. Те не са използвали мобилни телефони, придвижвали са се само пеша. Кражбите са извършвани през светлата част от денонощието от домове, намиращи се само на първи и втори етаж на жилищните сгради. Лицата са отнемали единствено пари и накити, а кражбите са извършвани от двама от тях, третият винаги е оставал да наблюдава района.

По друго досъдебно производство също има лице с взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“. Става дума за мъж, обвинен в извършване на грабеж на сумата от 30 лева и мобилен телефон. Парите са отнети от владението на 24-годишен младеж в бургаския ж.к. „Лазур“. По време на деянието обвиняемият е нанесъл множество удари с ръце по тялото на пострадалия.

Прокурор Кирков съобщи и за задържането на още три лица, обвинени за извършване на кражба от търговски обект, разположен на територията на град Бургас. Те са изрязали цялата стена на обекта, отнемайки от него хранителни стоки и техника. Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа, като предстои Районен съд – Бургас да се произнесе по искането на прокуратурата спрямо тях да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Комисар Павлов съобщи, че борбата с битовата престъпност ще продължи да бъде приоритет на правоохранителните органи, а специализираните полицейски операции няма да спрат. Той добави, че се наблюдава значителен спад при отчитаната престъпност в региона, което се дължи на добрата съвместна работа на полиция и прокуратура, довела до задържане на лица, извършващи множество престъпления. Думите му бяха подкрепени от прокурор Кирков, който съобщи, че от началото на 2020 година по искане на Районна прокуратура – Бургас е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 54 лица, а за цялата 2019 година такава мярка е била постановена спрямо 51 лица. За същия период на 2020 година под домашен арест са били задържани 15 лица, а за цялата 2019 г. техният брой е бил 9.

Прокурор Кирков каза още, че през първите седем месеца на годината по актове на Районна прокуратура – Бургас са постановени 143 ефективни наказания „лишаване от свобода“, 164 условни наказания „лишаване от свобода“, 222 лишавания от правоуправление на МПС, 108 наказания „пробация“, 9 наказания „обществено порицание“.

За първите седем месеца на 2020 година по искане на Районна прокуратура – Бургас са влезли в законна сила 67 решения с налагане на административно наказание по смисъла на чл.78а от НК, а за целия период на 2019 година те са били 84.