Софийска районна прокуратура ще поиска мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняем, шофирал след употреба на наркотични вещества

3 Август 2020 г.

Днес, 03.08.2020 г., Софийска районна прокуратура ще внесе искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия С.К. Той е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК за това, че:

На 31.07.2020 г., около 10.10 ч., в с. Панчарево, община Столична, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, след употреба на наркотични вещества - канабис и метадон, които са високорискови наркотични вещества, съгласно Приложение № 1 към Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл.3, ал.2 и ал.3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, установено по надлежния ред - с техническо средство „Дръг тест 5000“, съгласно чл.6, ал. 9 от Наредба № 1/19.07.2017г. издадена от министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на правосъдието, за реда за установяване на употребата на алкохол и/ или наркотични вещества или техни аналози. За извършеното от обвиняемия престъпление, законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 01.08.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на С.К. за срок до 72 часа. Днес ще бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.