Иван Гешев: Борбата с наркоразпространението и престъпниците, които тровят нашите деца, са сред приоритетите в мандата ми като главен прокурор

31 Юли 2020 г.

Днес, 31.07.2020 г., главният прокурор Иван Гешев посети Ямбол, където при операция на прокуратурата и ГДНП бе разбита най-голямата у нас нарколаборатория за производство на марихуана. „Борбата с наркоразпространението и престъпниците, които тровят нашите деца, са сред приоритети в мандата ми като главен прокурор”, посочи пред журналисти Иван Гешев.

В сградата на бившата Топлофикация в Ямбол са установени общо 14 помещения, в които са се намирали над 2000 растения от вида на конопа в различен стадий на развитие. Открити са и над 20 килограма суха тревна маса, която е била пакетирана и готова за изнасяне. Тя е била поставяна в пакети от по 500 грама всеки. На място са установени и над 1000 литра препарати за торене и растителна защита.

В отговор на журналистически въпрос главният прокурор изрази съгласие с президента Румен Радев, че решенията на Конституционния съд се прилагат, а не се коментират. Иван Гешев подчерта, че с решението си от 30.07.2020 г., по конституционно дело №1 от 2020 г., Конституционният съд е отговорил на всичко повдигнати от главния прокурор въпроси в питането му. Главният прокурор призовава всеки, който желае, да се запознае с пълния текст на решението и посочи, че така всеки непредубеден български гражданин ще се увери, че прокуратурата е спазвала и ще продължи да спазва законите на Република България.

“Ясно е, че Специализираната прокуратура не е удобна на хора с много пари, милиардери с политическо влияние, и те искат да компрометират тази институция“. Така главният прокурор отговори на въпрос с поредните компроматни атаки срещу институцията. По повод призивите за неговата оставка, Иван Гешев бе категоричен, че не желае да влиза в политически дебат, като изрично напомни, че страната очевидно се намира в предизборен период. Относно атаките на политици срещу него като главен прокурор, Иван Гешев подчерта: „Моята цел е българските граждани чрез правосъдие да получат справедливост. Аз знам, че имам врагове, знам, че от тези, които засегнах с работата си, ще има реакция“.

Главният прокурор Иван Гешев посети магистратите и служителите на Окръжна и Районна прокуратура-Ямбол.

Видео