Военно-окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 52-годишна жена – бивш главен директор на Главна Дирекция „Инфраструктура на отбраната“ при Министерството на отбраната за непредпазливо причиняване на смърт на минувач

29 Юли 2020 г.

Военно-окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 52-годишната Т.А. от гр. София за това, че в периода 04.02.2019 г.-19.04.2019 г., в гр. София е бездействала, отнасяйки се небрежно към свои преки служебни задължения в качеството си на „Главен директор“ на Главна Дирекция „Инфраструктура на отбраната“ при Министерство на отбраната. Бездействието й е довело до самосрутване на северната ограда на бивша военна сграда на ул. „Ком“ в гр. Хасково, при което на 19.04.2019 г., около 18,30 ч., под отломките бил затиснат 58-годишен мъж от същия град, който получил черепно-мозъчна и гръдна травма, довели до смъртта му, причинена по непредпазливост от обвиняемата - престъпление по чл. 122, ал. 1 от НК.

Обвиняемата Т.А. заемала длъжността главен директор на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ в специализираната администрация в Министерството на отбраната. Ръководената от нея дирекция имала задължението да полага необходимите грижи за освободените войскови райони /вкл. находящите се в тях сгради/ чрез регионалните отдели „Инфраструктура на отбраната“.

На ул. „Ком“ в гр. Хасково бил разположен освободен войскови район, чиято тухлена ограда била компрометирана с времето и към м. декември 2018 г. била силно наклонена към улицата. Това обстоятелство било установено от началника на сектор „Хасково“ при отдел РИО „Пловдив“ и през м. януари 2019 г. обвиняемата била уведомена за необходимостта от спешно премахване на оградата, която вече представлявала реална опасност за живота и здравето на преминаващите граждани. В хода на извършените проверки, необходимостта от предприемане на спешни действия била установена и от трима служители на  Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, които също докладвали за това на обвиняемата Т.А.

Въпреки създадената опасна ситуация, обвиняемата не изпълнила служебните си задължения да докладва на Министъра на отбрана с предложение да бъдат осигурени изпълнители за премахване на тухлената ограда. В резултат на бездействието й, на 19.04.2019 г. около 18.30 часа оградата се срутила върху преминаващия по тротоара на улицата 58-годишен мъж. Падналите отломки причинили на пострадалия черепно-мозъчна и гръдна травма, които довели до смъртта му.

По делото са разпитани множество свидетели, извършени са медицинска и техническа експертизи, приобщени са множество писмени доказателства.

Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5000 лева.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което Т.А. е обвинена, е лишаване от свобода до пет години.