Районна прокуратурата - Горна Оряховица наблюдава досъдебно производство за засяване и отглеждане на коноп

28 Юли 2020 г.

Прокуратурата в гр. Горна Оряховица наблюдава досъдебно производство за засяване и отглеждане на растения коноп в нива на територията на Община Лясковец. На местопрестъплението са задържани двама извършители – мъже, на 30 и на 26 години, от село в Община Петрич. В автомобила, с който са се придвижвали лицата, е извършено претърсване, намерени и иззети са множество бутилки с торова течност и 2 сърпа. В момента на залавянето им, извършителите са носели със себе си пръскачка. Задържани са след опит за бягство.

         При извършен оглед на засятата с коноп нива е установено, че в нея са монтирани слънчеви панели, захранващи помпа от изградена система за капково напояване.

         Извършителите на престъплението са неосъждани. Единият от тях е с висящо наказателно производство за аналогично престъпление, извършено в друг съдебен окръг. Двамата са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР.

         Предстои Прокуратурата да им повдигне обвинения и да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

         Наказанието, предвидено за засяване и отглеждане на растения коноп  е Лишаване от свобода от 2 до 5 години и Глоба от 5 000 лева до 10 000 лева.

         Действията по разследването продължават активно под наблюдението и ръководството на Прокуратурата.