Осъдителна присъда за данъчно престъпление за подсъдима, предадена на съд от Софийска градска прокуратура

27 Юли 2020 г.

Съдът е признал за виновна С. К. – С., привлечена към наказателна отговорност от Софийска градска прокуратура за извършено от нея престъпление по чл. 255, ал. 1 от НК.

Досъдебното производство по случая е било образувано в хода на разследване по друго дело, известно като делото КТБ, водено под ръководството на Специализираната прокуратура. Тогава материалите за извършеното от С. К. – С. данъчно престъпление са били отделени, изпратени и приети по компетентност в Софийска градска прокуратура.

Въз основа на събраните доказателства е било изяснено, че подсъдимата К.- С. като физическо лице избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери.

В подадените от нея Годишни данъчни декларации за 2010 г. и 2011 г. тя не декларирала облагаем доход в общ размер на 90 000 лева (60 000 лева и 30 000 лева за съответната година). Средствата били получени от нея за извършени услуги по договор за ПиАр. В резултат на действията й подсъдимата избегнала плащането на данъчни задължения в общ размер на 6 750 лева.

С осъдителната присъда на Софийски градски съд на К.- С. е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на 1000 лева.

Присъдата може да бъде обжалвана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.