По споразумение на Софийска районна прокуратура е осъден подсъдим за опит за измама, държане на наркотични вещества и боеприпаси без надлежно разрешително

24 Юли 2020 г.

На 23.07.2020 г. съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и подсъдимия Малин Б. за престъпление по чл. 211, вр. чл. 210, ал. 1, т. 1, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК, за престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК и за престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.

Подсъдимият Малин Б. се е признал за виновен за това, че на 25.03.2019 г. в гр. София, с цел да набави за себе си и за неустановено лице имотна облага, направил опит умишлено да улесни неустановеното лице, което възбудило и поддържало у М.И. заблуждение, че е полицейски служител и че било необходимо М.И. да съдейства за залавяне на престъпници, като за целта трябвало да  остави на посочено ѝ място плик с ценности /възлизащи на 2000 лева/ и с това да причини на М.И. имотна вреда в размер на 2000 лева, като подсъдимият Малин Б. умишлено улеснил опита за извършване на престъплението, а именно: взел оставения от М.И. плик, но опитът останал недовършен поради независещи от него причини – бил задържан от полицейски служители, като деянието подсъдимия е извършил в условията на опасен рецидив. Малин Б. се е признал за виновен и за това, че на същата дата в гр. София, без надлежно разрешително, издадено по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високо рискови наркотични вещества – кокаин и амфетамин, включени Списък І „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, както и за това, че държал боеприпаси за огнестрелни оръжия – 50 броя стандартни огнестрелни боеприпаси (патрони), предназначени за стрелба с огнестрелни оръжия, без да има за това надлежно разрешение, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

На 23.07.2020 г. Софийски районен съд определи на подсъдимия Малин Б. едно общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, което ще бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.

Споразумението, одобрено от Софийски районен съд, е окончателно и има сила на влязла в сила осъдителна присъда.