На съд за кражба, извършена в условията на повторност, по обвинителен акт на Софийска районна прокуратура

24 Юли 2020 г.

Днес, 24.07.2020 г., Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняемия Йордан И. за това, че отнел чужди движими вещи – мобилен телефон на стойност 847,90 лева, от владението на собственика С.Т., без нейното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена в условията на повторност - след като Йордан И. бил осъждан с влязла в сила присъда за друго такова престъпление /по чл. 195, ал. 1, т. 7, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 28, ал. 1 НК/ – престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 7, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 28, ал. 1 НК.

На 25.11.2019 г. обвиняемият Йордан И. влязъл в аптека, която се намирала на адрес гр. София, ул. „Майор Юрий Гагарин”. По същото време на работа в търговския обект била С.Т., която била управител на аптеката. Обвиняемият забелязал, че С.Т. била оставила на плота до касата собствения си мобилен телефон на стойност 847,90 лева. Тъй като искал да вземе мобилното устройство, Йордан И. решил да отвлече вниманието на С.Т. и да си осигури достъп до телефона, след което да напусне с него търговския обект. В изпълнение на своето решение обвиняемият започнал да я разпитва за различни артикули, като я помолил да му покаже сиропи, намиращи се на известно разстояние от касата. С.Т. се обърнала, за да вземе поисканите артикули, при което обвиняемият, възползвайки се от невниманието ѝ, взел незабелязано мобилния ѝ телефон. Веднага след това и под предлог, че е забравил картата си, същият напуснал аптеката с отнетата вещ. Малко след като обвиняемият напуснал магазина, С.Т. установила липсата на телефона си и осъзнала, че Йордан И. го е откраднал, тъй като след него нямало други клиенти. Още в рамките на същия ден С.Т. подала жалба в 01 РУ-СДВР относно случилото се.

В хода на образуваното наказателно производство се установило, че обвиняемият Йордан И. е осъждан, към момента същият изтърпява наказание „Лишаване от свобода“ в Централния софийски затвор. Предстои делото срещу него да продължи в съда.