СЪОБЩЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПРОКУРАТУРА

8 Юли 2020 г.

СЪОБЩЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПРОКУРАТУРА

След получено разрешение от съдия от Специализиран наказателен съд, на 07.07.2020 г. се проведе претърсване и изземване в имот, собственост на И.З., находящ се в гр. София. В хода на претърсването са намерени и иззети голям брой монети от жълт метал, документи и фактури.

Към настоящия момент от извършения оглед на част от иззетите веществени доказателства – монети от жълт метал, се установява, че същите съвпадат с върнатите с постановления на прокурори при Специализирана прокуратура от 18.02.2020 г. и 26.03.2020 г. във връзка с подадена молба от лицето И.З., в качеството му на управител на „ИЗАМЕТ 1991“ ООД. Монетите са върнати с приемно-предавателни протоколи. В постановленията се посочва, че монетите не са предмет или средство на престъпление и не подлежат на отнемане в полза на държавата по реда на чл. 53 от НК и по реда на ЗАНН и че връщането не би затруднило разследването.

Монетите са били иззети с протоколи за претърсване и изземване на 17 и 18 юли 2019 г. във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери.

Продължава огледа на останалата част от иззетите на 07.07.2020 г. веществени доказателства, с оглед установяване дали същите съвпадат с върнатите с приемно-предавателни протоколи. При констатирани нови обстоятелства, които не биха попречили на разкриване на обективната истина, Специализирана прокуратура ще уведоми българската общественост.