Главният прокурор разпореди проверки за всички разрешителни за оръжия

18 Март 2014 г.

По разпореждане на главния прокурор на Р България г-н Сотир Цацаров от 18 март 2014 г., Върховна административна прокуратура (ВАП), отдел „Надзор на законност“ започва проверка на територията на цялата страна за спазването и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите ...

По разпореждане на главния прокурор на Р България г-н Сотир Цацаров от 18 март 2014 г., Върховна административна прокуратура (ВАП), отдел „Надзор на законност“ започва проверка на територията на цялата страна за спазването и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ).

В хода на проверката ще бъде изискана информация от Областните дирекции на МВР и районните полицейски управления за абсолютно всички лица, на които са издадени разрешения за притежание и носене на огнестрелни оръжия, независимо от основанията за това (лов, самоохрана и т.н.)

Ще се проверят и действащите срокове на разрешителните, както и наличието на огнестрелни оръжия и боеприпаси с изтекъл срок за съхранение, и спазването на служебните задължения от страна на службите КОС в цялата страна.

На главния прокурор ще бъде представен пълен списък на всички лица с разрешение за носене и съхраняване на огнестрелни оръжия, броя и вида разрешени огнестрелни оръжия (вкл.късо и дълго), броя боеприпаси и основанието, на което са издадени разрешенията.

Проверката ще завърши на 25 април 2014 г. и резултатите от нея ще бъдат представени, ведно с предложение за по-нататъшни действия във връзка с притежанието на огнестрелни оръжия.

Прокуратурата е започнала и проверка по чл. 387 от НК (за неизпълнение на служебни задължения) срещу служителите от състава на ОД на МВР – Велико Търново и РУП – Горна Оряховица за бездействия и закононарушения както при издаване на разрешения за притежаване на огнестрелни оръжия от обвиняемия Петко Савов Петков (един ловен автомат, една ловна пушка и две ловни карабини), така и за действията, предприети във връзка с изтичане на срока на разрешителните.