Върховна административна прокуратура извърши проверка в Държавната агенция за българите в чужбина

26 Февруари 2014 г.

По повод сигнал от Илия Ангелов – заместник-министър на правосъдието до главния прокурор на Р България за незаконосъобразно издаване на удостоверения за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина, прокурори от отдел «Надзор за законност» на Върховна административна прокуратура ...

По повод сигнал от Илия Ангелов – заместник-министър на правосъдието до главния прокурор на Р България за незаконосъобразно издаване на удостоверения за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина, прокурори от отдел «Надзор за законност» на Върховна административна прокуратура извършиха проверка в  Държавната агенция за българите в чужбина.

При проверката се установи, че Държавната агенция за българите в чужбина издава удостоверения за български произход въз основа на документи, които не съдържат  данни,  че конкретното лице има поне един възходящ българин. Удостоверява се български произход , без да е налице  основанието  на §2 т.1 от Закона за българското гражданство. 

 Предвид констатациите от проверката за закононарушения при извършване  от Държавната агенция за българите в чужбина  на  дейността по удостоверяване на български произход, Върховна административна прокуратура  изготви  предложение до и.д. председателя на   на основание чл.145 ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт.

 

Предложението на ВАП до  и.д. председател на  Държавната агенция за българите в чужбина може да видите в прикачения фаил.

Прикачени документи